Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Milena Putnik - Svaki dan ispočetka

U sredu, 18. marta u 19 časova u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda otvara se samostalna izložba autorke Milene Putnik. Izložba pod nazivom "Svaki dan ispočetka" trajaće do 5. aprila.

 


Izložbom Svaki dan ispočetka  obuhvaćene su slike, fotografije i jedan prostorno specifičan rad izveden na ulazu u Galeriju, koji svi, zajedno sa čistim staklom izloga Galerije, koriste neposredno okruženje kao temu i materijal za rad. Slike prikazuju nediferencirana, "beznačajna" mesta svakodnevice, preko kojih pogled samo usputno preleće – parking između zgrada, odraz u staklima automobila, ogradu gradilišta, koja, zajedno sa fotografijama ljudi koji koriste ili oblikuju ovaj prostor, predlažu ponovno pregledanje prostora u fazama tranzicije. Posmatranje kao aktivnost kroz koju gledalac prihvata ali i konstruiše realnost, stvarajući u njoj lične prostore, jeste polje u okviru koga se odvija umetničko istraživanje Milene Putnik.


U okviru serije prostorno-specifičnih radova Kontravidikovci, izvedenih od 2007. na više lokacija, na ulazu u Galeriju postavljena je fotografija početka Knez Mihajlove ulice, sa istim tim ulazom u Galeriju snimljenim sa vrha jedne od obližnjih zgrada. Istovremenost potpuno različitih pogleda na zajedničko okruženje na uzbudljiv način ukazuje na jedinstvenost ličnog iskustva, koje se tako afirmiše kao ključni potencijal u komunikaciji.


Izložba "Svaki dan ispočetka" u Likovnoj galeriji KCB predstavlja beogradsku premijeru i izmenjenu verziju izložbe koja je pod nazivom "Every Day Has a New Tomorrow" održana u galeriji ARC Projects u Sofiji u septembru - oktobru 2008.


Milena Putnik (1976) je magistrirala slikarstvo na FLU u Beogradu 2006. Dobitnica je nagrade "Mangelos" za 2005. i u okviru programa ISCP studijsk je boravila u Njujorku. Kao stipendista Kulturkontakta boravila je u Beču 2007. Samostalne izložbe: ARC Project, Sofija 2007; DK Studentski grad 2007;  Salonu MSU 2006. Važnije grupne izložbe:  Belef 2007; Postcards Likovna galerija KCB 2006; Utopijski prostori Galerija Ozon 2006, Central, Tresor im BACA Kunstforum, Beč (2005), 45. Oktobarski salon 2004.


Izložba će biti otvorena do 5. aprila 2009.




Portfolio Kulturni centar Beograda


 


 


Datum objavljivanja: 16.03.2009.