Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Milena Maksimović Kovačević: Folie à deux

U toku je virtuelna izložba Milene Maksimović Kovačević, “Folie à deux”, postavljena na web strani Prodajne galerije Beograd: http://vi.galerijabeograd.org/


 


Ciklus grafika u kombinovanoj tehnici – akvatinta, bakropis, rezervaž, visoka štampa, chine collé – deo je umetničkog projekta zasnovanog na promišljanju različitih aspekata dualizma u figuraciji kroz odnos večnih dualiteta: telo-um, muško- žensko, spoljašnje-unutrašnje, ja- drugi, subjektivno-objektivno, privatno-javno. Tematski objedinjeni nazivom preuzetim iz domena psihologije (Folie à deux – „Ludilo u dvoje“) radovi problematizuju fenomen teskobe usamljenosti, alijenacije karakteristične za savremeno doba, potrebu za čulnim, emotivnim i duhovnim sjedinjavanjem, kao i frustraciju koja je jedan od ishoda nemogućnosti da se to sjedinjenje realizuje. Slojevitost mentalnih tokova i preispitivanje personalnih i/ili univerzalnih pozicija žene/majke/umetnice/autorke vešto su materijalizovani sinergijom tehnički različitih pristupa mediju grafike, naglašenim taktilnim vrednostima površine otiska, optičko-iluzinističkim efekatima i varijabilnim kompozicijama. Igrom u odnosu matrice i predstavljenih figura umetnica sugeriše dinamiku i promenljivost životnih „scenografija“, različitih emotivnih i duhovnih stanja i osetljivost njihovih međusobnih relacija.




Milena Maksimović Kovačević (1975) diplomirala 1998. i magistrirala 2001. na grafičkom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Biljane Vuković. Član ULUS-a od 2000. sa statusom samostalnog umetnika od 2001. Od 1995. izlagala na 14 samostalnih i na oko 200 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Od 2009. na Doktorskim studijama na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Dobitnica više nagrada i priznanja za stvaralaštvo u oblasti umetničke grafike (2000. Zlatna igla na Prolećnoj izložbi ULUS-a, Beograd; 2003. Nagrada žirija na 12. bijenalu grafike, Varna; 2013. Veliki pečat Grafičkog kolektiva, Beograd…) Učestvovala u radu više likovnih kolonija, radionica i realizovala nekoliko rezidencijalnih boravaka u inostranim umetničkim centrima (2004. Cite Internationale des Arts, Pariz; 2014. Martinjano, Italija).

 


 



 


Datum objavljivanja: 08.04.2021.