Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Milena Maksimović Kovačević: Dualizam u figurativnoj predstavi

Do 30. septeambra, 2015. godine u Galeriji Izlozi, FLU, traje izložba doktorskog umetničkog projekta autorke Milene Maksimović Kovačević, pod nazivom, "Dualizam u figurativnoj predstavi".


 


DUALIZAM U FIGURATIVNOJ PREDSTAVI

Konstituisanje slike slojevima i preklapanjima  u grafičkom postupku





Dualizam (lat. duo, dualis) je učenje o dvojstvu, deljenje na dvoje, učenje o postojanju dvarazličitita, potpuno suprotna stanja, principa, načina mišljenja, pogleda na svet, pravaca volje itd.

Predmet doktorskog umetničkog projekta Dualizam u figurativnoj predstavi zasnovan je na promišljanju odnosa večnih dualiteta: telo-duša, muško-žensko, spoljašnje-unutrašnje, ja-drugi, subjektivno-objektivno, privatno-javno, a sredstvo je  optimalna upotreba ponavljanja i konstituisanje slike slojevima kao medijske mogućnosti štampe.

Radovi izvedeni kombinacijom tehnika duboke štampe, građeni su u nekoliko slojeva, od kojih je svaki, u tehničkom smislu, poseban prolaz, a u idejnom  istražuju neke aspekte dualizma kroz  prikaz pojedinih njegovih vidova.

Poetika  radova  zasnovana je na figuraciji, uvek na temelju ličnog doživljaja. Bavljenje čovekom kroz njegovo realno predstavljanje, kroz njegovu spoljašnost, putem gledanja u/kroz njegovu vidljivu formu, percipiranje pojedinca, njegovih raspoloženja i stanja, namera, nemira, strahova je samo put do nečeg što je sasvim drugo, put u njegovo unutrašnje, duhovno. Tela, koja su u izvesnom odnosu u prostoru, fizički okrenuta jedna od/ili ka drugima, iste figura postavljene u minimalno promenjenoj „scenografiji“ ili lica, ponovljena sama po sebi, nekoliko puta, sa malim razmacima u poziciji ili samo parcijalno, u drugačijoj korelaciji sa drugom matricom, figurom, sa dodatim slojevima, ilustruju dualistički odnos/polarnost koji se između njih dešava. Odnos  individua koje su predstavljene i kontekst u koji su smeštene, a koji je često prikaz nemogućnosti da se sjedinjenje između njih/i sebe samih i  realizuje  i  prevaziđe, predstavlja preispitivanje, frustraciju, teskobu, lično preispitanje iz ugla žene/majke/umetnice/autorke.


Milena Maksimović Kovačević (1975) diplomirala 1998. i magistrirala 2001. na Grafičkom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Biljane Vuković. Član ULUS-a od  2000. u statusu samostalnog umetnika od 2001. Kao stipendista Ministarstva inostranih poslova Italije bila specijalizant  na Accademia di Belle Arti di Lecce 2006. Od 1995. izlagala na 12 samostalnih (Beograd, Kruševac, Ruma, Šabac, Italija- Lecce itd.) i na oko 150 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu (Japan, Italija, Švedska, Kanada itd.). Od 2009. na Doktorskim studijama na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu.



Nagrađivana je više puta za svoj rad u zemlji (2013. Veliki pečat, Majska izložba, Galerija Grafički kolektiv, Beograd; 2010. Otkupna nagrada Ministarstva kulture, Mala grafika Grafički kolektiv, Beograd; 2009. I nagrada na III EX-YU konkursu za grafiku, Galerija SKC, Beograd; 2007. Otkupna nagrada, 49.oktobarska izložba, Umetnička galerija Kruševac; 2003. Velika nagrada Oktobarske izložbe 2003. Umetnička galerija Kruševac; 2001. Nagrada za grafiku, Oktobarska izložba, Umetnička galerija, Kruševac; 2000. Nagrada na X bijenalu jugoslovenske studentske grafike, Beograd ; Nagrada FLU iz fonda Đorđe Andrejević- Kun, Beograd; Nagrada za grafiku na 42.oktobarskoj izložbi, Kruševac; Zlatna igla na Prolećnoj izložbi ULUS-a, Beograd) i inostranstvu (Nagrada žirija na 12. bijenalu grafike, Bugarska, Varna).


Studijski boravila u Cite Internationale des Arts, Pariz, Francuska, 2004. Kao umetnik po pozivu uradila grafiku u tiražu za Centar za grafiku Hellios, Solun, Grčka, 2001., a po konkursu je 2011. bila učesnik projekta Libro di Artista Claudi u Internacionalnom centru za grafiku KAUS, Urbino, Italija.


 



 


Datum objavljivanja: 22.09.2015.