Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Milan Nedić, zločin kolaboracije nekad i sad

Seminar: Milan Nedić, zločin kolaboracije nekad i sad Subota, 24. decembar 14-18h, Kulturni centar Rex, Jevrejska, 16. Beograd.


 


U toku sudskog procesa za rehabilitaciju Milana Nedića, stručna i šira javnost Srbije i regiona ima prilike da se ponovo uveri u tendencije i principe delovanja istorijskog negacionizma i revizionizma u naučnom, pravnom, političkom, obrazovnom i medjskom domenu. Stiče se utisak da više nema oblasti u kojoj ove tendancije nisu zaživele ili čak postale preovlađujuće.

Na sutrašnjem seminaru, nakon izlaganja autora i autorki koji se na različite načine kritički javno bave ovim pojavama, diskutovaćemo o konceptima, metodama i sadržajima manipulacija karakterističnih za istorijski revizionizam i negacionizam.

Na osnovu pretpostavke da je kumulativni ishod dosadašnjih revizionističkih nastojanja da se ono što je do pre neku godinu bilo neupitno karakterisano kao zločin kolaboracije sa okupatorskim režimom sve više predstavlja i doživljava kao iznuđena, neophodna pa čak i moralno opravdana politička, ekonomska i vojna praksa - izlagačice i izlagači će osvetliti pozicije i principe revizionističkih nastojanja koji su uobičajeno prisutni u pokušajima negiranja i prevrednovanja istorijskih događaja:



1. Selektivni izbor ili ignorisanje istoriografski neupitne faktografije.

Ovu temu će obraditi dr Marija Obradović, istoričarka, koja je nedavnom izjavom u Blicu, zbog prećutkivanja elementarne faktografije kritikovala svedočenje istoričara na ročištu za rehabilitaciju Milana Nedića (http://www.balic.rs/vesti/drustvo/nedic-podelio-istoricare-nastavak-procesa-rehabilitacije-predsednika-okupacione-vlade/8tkkhnf).

2. Insistiranje na dezavuisanju postojećih, višestruko naučno utvrđenih i potvrđenih interpretacija istorije Drugog svetskog rata, uz neargumentovani plasman drastično drugačijih.

Ovu temu obradiće dr Milovan Pisari, istoričar, ko-autor izložbe „Oktobar 1941.", u svetlu polemike koju je vodio sa dr Čedomirom Antićem o interpretativnim aspektima ove izložbe (http://www.politika.rs/sr/clanak/358653/Pogledi/Holokaust-se-i-u-Beogradu-desavao-pred-ocima-drugih)

3. Rekuperacija istorijskog i izgradnja recentnog ideološko-političkog konteksta koji normalizuje ili čak martirizuje kolaborante.

Temu će obraditi Jelena Đureinović, doktorantkinja istorije i predavačica na Univerzitetu u Gisenu, koja radi na doktoratu na temu istorije sećanja na Jugoslovensku vojsku u otadžbini, obuhvatajući njihovu (re)interpretaciju od političke emigracije do sudske rehabilitacije Dragoljuba Mihailovića.

4. Reprezentacija real-socijalističkog ili samoupravno-socijalističkog uređenja država kao ultimativno negativnih i zločinačkih, pri čemu se svi istorijski protivnici ovih režima, od fašista i nacista, preko boraca za ljudska prava pa do komunističkih disidenata dovode u istu vrednosno-političku i istorijsku ravan „boraca protiv totalitarizma".

Temu će, kroz prikaz nekih karakterističnih slučajeva ovakve reprezentacije, obraditi Dragomir Olujić, aktivista šezdesetosmaškog pokreta i jedan od pokretača, aktivista i predavača disidentskog „Slobodnog univerziteta", jedine opozicione grupacije u Jugoslaviji.

Apstrakte izlaganja i kratke biografije izlagača možete naći na stranici:


http://www.rex.b92.net/sr/ovogmeseca/tribineDebate/story/6152/Milan+Nedi%C4%87%2C+zlo%C4%8Din+kolaboracije+nekad+i+sad.html


Delujući kroz kombinovani uticaj sa ovih pozicija, ukoliko i ne postiže rezultate koje inicijalno priželjkuje, revizionističko-negacionistička istoriografija i propaganda svakako stvaraju konfuziju u kojoj navodno "niko zaista ne zna a ne može tačno ni znati šta je i kako je bilo" tokom Drugog svetskog rata. Obzirom da ovaj svojevrsni permanentni slom prosvećenosti i racionalnosti ima manje ili više očiglednu podršku lokalnih i globalnih političkih i ekonomskih elita koje na račun ogromne većine stanovništva profitiraju od redukcije i rekuperacije sećanja na socijalističko društveno uređenje i njegovo ishodište u antifašističkoj borbi jugoslovenskih naroda, svaka analiza delovanja i uticaja revizionizma mora imati u vidu ovaj hegemoni okvir istorijskog sećanja i pozadinu njegove političke, bilo institucionalne ili medijske proizvodnje i promocije.

Seminar je deo projekta „Razokviravanje istorije" (Deframing History) i „GLEDATI I VIDETI: Slike istorija u raspravi", koje finansiraju Evropska kulturna fondacija kroz program BAC i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Seminar realizuje Udruženje ReEX koje u saradnji sa partnerima iz organizacija KVART (Prijedor), Documenta (Zagreb) i AKTIV (Kosovska Mitrovica) realizuju projekat Razokviravanje istorije.


 



Datum objavljivanja: 23.12.2016.