Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Milan Kulić: Arhitektonika (skulpture i crteži)

Galerija savremene umetnosti Kulturnog centra Pančeva Vojvode Živojina Mišića 1, Pančevo organizuje izložbu skulptura i crteža "Arhitektonika", autora Milana Kulića. Otvaranje izložbe 18. januara u 19h.

 



Kako oblik umetničkog dela predstavlja produkt organizacije, rasporeda i odnosa elemenata koji ga čine, predstavljeni radovi se mogu odrediti kao dvodimenzionalne ili trodimenzionalne vizuelne strukture sačinjene od jednostavnih, jasnih, monohromnih površina ili prostornih elemenata koji su prostorno povezani. Upotreba redukovane forme kao fundamentalnog elementa likovnog izraza imala je za cilj da omogući lakše iščitavanje i doživljavanje ideje koja stoji u osnovi projekta: kroz međusobni odnos likovnih elemenata odražava se ideja arhitektonike samog (dvodimenzionalnog ili trodimenzionalnog) umetničkog objekta, dok njegov oblik upućuje na sam pristup strukturiranju – povezivanje više elemenata dovodi do složene celine usklađenih delova od kojih svaki ima jasno određen položaj i polje delovanja.


Milan Kulić(1988. Novi Sad). Završio osnovne i master akademske studije na Vajarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Trenutno na doktorskim studijama na istom fakultetu. Tokom letnjeg semestra školske 2012/13 godine bio je demonstrator na predmetima  Skulptura u kamenu, Tehnologija vajarstva i Vajanje, Vajarski odsek Fakulteta likovnih umetnosti.   Stipendista Fonda za mlade talente (2009/10. i 2011/12.) kao i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, gde je od 2014. godine angažovan na projektu Društvo, duhovno-materijalna kultura i komunikacije u praistoriji i ranoj istoriji Balkana pri Balkanološkom institutu SANU.  Samostalno je izlagao u Beogradu, Novom Sadu, Gornjem Milanovcu i Rumi. Do sada je učestvovao na velikom broju kolektivnih izložbi u zemlјi i inostranstvu (Nemačka, Italija, Kanada). Dobitnik je više nagrada tokom školovanja - nagrada Sreten Stojanović, za rezultate u skulpturi (2011.) i Nagrada za skulpturu u materijalu SO Savski venac (2010. i 2012.). Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS) od 2015. godine.


 


 



 


Datum objavljivanja: 12.01.2018.