Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Milan Konjović u Umetničkoj koloniji Ečka

Predavanje Slavice Popov "Milan Konjović u Umetničkoj koloniji Ečka“ četvrtak, 30. maj 2019. godine, 19 časova, Salon Narodnog muzeja Zrenjanin.

 



 


U četvrtak, 30. maja, u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin sa početkom u 19 časova, istoričarka umetnosti i viša kustoskinja Savremene galerije Zrenjanin Slavica Popov održaće predavanje pod nazivom „Milan Konjović u Umetničkoj koloniji Ečka“. Predavanje se organizuje u okviru izložbe „Milan Konjović: Dubrovnik, Mlini, Cavtat“, koja će u Salonu NMZ biti otvorena do 9. juna.



Umetnička kolonija Ečka osnovana je 1956. godine kao poslednja u talasu rađanja vojvođanskih kolonija tokom pedesetih godina 20. veka. Boravak i rad u kolonijama omogućavao je umetnicima jedan vid stručnog usavršavanja upravo kroz interakciju sa drugim umetnicima. Čest gost kolonija u Vojvodini bio je umetnik Milan Konjović (1898–1993), jedan od najznačajnijih pejzažista srpskog slikarstva 20. veka, koji je pejzaže slikao neposredno u prirodi. Stoga, prvi saziv kolonije u Ečki 1956. godine nije mogao da prođe bez njegovog prisustva, a gostovanje je ponovio 1958. godine. Tokom ova dva boravka u Ečki, Konjović je naslikao 24 slike, uglavnom inspirisane letnjim ečanskim pejzažima, od kojih se četiri čuvaju u kolekciji Savremene galerije Zrenjanin.





 


Datum objavljivanja: 27.05.2019.