Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Milan Konjović: Odbrana autonomije slike

U Galeriji '73 u petak, 3. aprila u 20 časova biće otvorena izložba slika "Milan Konjović: Odbrana autonomije slike - Slikarstvo Milana Konjovića u doba socijalističkog realizma". Autor izložbe i studijskog teksta kataloga je Sava Stepanov, ugledni novosadski istoričar i teoretičar umetnosti.

 


Milan Konjović je jedna od najistaknutijih i internacionalno priznatih figura moderne likovne umetnosti ovih prostora. Tokom svog dugog i izuzetno bogatog stvaralačkog veka (1898-1993), Milan Konjović je stvorio oko 6000 radova u raznim tehnikama i imao oko 1000 samostalnih i grupnih izložbi. Konjović je, prošavši kroz nekoliko poznatih likovnih faza - plave, crvene, sive, kolorističke, asocijativne i vizantijske, bio i svedok burnih društveno-politickih promena.


Izložba u Galeriji '73 predstavlja delimičnu rekonstrukciju dve značajne postavke Milana Konjovića, izložbe iz Muzeja Matice srpske u Novom Sadu iz 1946. i izložbe "Ljudi" u Umetničkom paviljonu u Beogradu iz 1951. godine, obe propraćene onovremenim dokumentacionim materijalom. Ove izložbe održale su se u vreme rušenja građanskog društva kojem je Milan Konjović pripadao, te "uklapanja" u nove društvene odnose u kojima je vlast odlučno i organizovano sputavala slobode stvaralaštva nastojeći na taj način da ojača novi ideološki i društveni sistem. 


Istoričar umetnosti Sava Stepanov ovom izložbom želi da pokaže kako se Konjović, uprkos i danas postojećim predrasudama, "hrabro, odlučno i beskompromisno, posle svih napada na njegovo slikarstvo i njegovo shvatanje umetnosti, obračunao sa zagovornicima socijalističkog realizma, pogotovo sa protagonistima jednog teoretskog koncepta zasnovanog izvan umetnosti".


Izložbu će otvoriti dr Ješa Denegri ugledni istoričar umetnosti iz Beograda i vrsni poznavalac ovog razdoblja moderne srpske umetnosti.


 


Radno vreme Galerije '73: 10 do 20 časova


                    subotom od: 10 do 15 časova


Ulaz je besplatan


 


Datum objavljivanja: 30.03.2009.