Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Milan Konjović iz novosadskih kolekcija

Izložba Milan Konjović iz novosadskih kolekcijaSpomen-zbirka Pavla Beljanskog
8. novembar – 30. decembar 2018. godine


 


U četvrtak, 8. novembra u 19 sati, u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog biće svečano otvorena izložba Milan Konjović iz novosadskih kolekcija povodom obeležavanja 120 godina od rođenja umetnika.


Zasnovana na višegodišnjem projektu Pavle Beljanski – prijatelj umetnika, izložba proširuje zadati koncept kako bi se publici predstavila izuzetna dela ovog umetnika koja se čuvaju u javnim zbirkama Novog Sada, ali i pokazao značaj Konjovićevog prisustva na novosadskoj kulturnoj sceni. Na postavci izložbe će biti predstavljeno 47 Konjovićevih dela koja se nalaze u kolekcijama Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, Galerije Matice srpske, Muzeja Vojvodine, Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, Ateljea 61, Vlade Autonomne pokrajine Vojvodine, Grada Novog Sada, Vojvođanske banke, Naftne industrije Srbije. Izbor radova biće upotpunjen delima iz Galerije „Milan Konjović“ iz Sombora.


Autor izložbe je mr Milana Kvas, v. d. upravnika Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, autor taktilnog segmenta postavke Milica Orlović Čobanov, a kustosi izložbe Marta Đarmati, Gordana Milanović i Nebojša Vasić. Izložbu prati reprezentativan, bogato ilustrovani katalog sa uvodnim tekstom Milane Kvas i tekstovima istaknutih poznavalaca Konjovićevog opusa i njegovog prisustva na novosadskoj kulturnoj sceni, Irme Lang i Miloša Arsića.


Izložba je realizovana pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama AP Vojvodine, uz podršku Generali osiguranja Srbija i Vojvođanske banke. Medijski pokrovitelji izložbe su RTV Vojvodine i Color Media Communications.


Tokom trajanja izložbe publika će biti u prilici da bolje upozna slikarstvo Milana Konjovića kroz bogate programske sadržaje. 


 



 


Datum objavljivanja: 29.10.2018.