Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

MIlan Grahovac: Slike 2005 - 2023

U Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u ponedeljak, 10. aprila 2023. godine, sa početkom u 19 časova biće svečano otvorena izložba slika mr Milana Grahovca. Naslov izložbe je “SLIKE: 2005–2023.”


 


U Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u ponedeljak, 10. aprila 2023. godine, sa početkom u 19 časova biće svečano otvorena izložba slika mr Milana Grahovca. Naslov izložbe je “SLIKE: 2005–2023.” i predstavlja radove nastale u navedenom periodu, a autor teksta u katalogu je Dejan Vorgić, kustos – istoričar umetnosti zrenjaninskog Narodnog muzeja.

 Tokom tri i po decenije duge karijere mr Milan Grahovac je izgradio angažovan i osoben umetnički senzibilitet. Na kritičan (ponekad i ironičan) način umetnik u svom delu komunicira sa duhom vremena u kome živi, ne bežeći pritom i od dijaloga koji vodi sa samim sobom. Slikarstvo Milana Grahovca je hermetički zatvoreno i intimno sa jedne strane, dok sa druge teži ekspresiji, koja ne treba da nas čudi, s obzirom da je u periodu njegovog ranog sazrevanja italijanska transavangarda doživlјavala svoj vrhunac. Upravo ekspresionizam i intimizam u svom neuobičajenom skladu čine okosnicu autorove likovne poetike koja se nije menjala, iako je često koristio različite mogućnosti umetničkog izražavanja. Upravo na ovim postulatima sazdana je i izložba SLIKE: 2005–2023. sa radovima koji su obeležili jedan novi punoletstveni period u specifičnom muzejskom životu autora.

Milan Grahovac je rođen 1958. godine u Zrenjaninu. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 1989. godine, u klasi profesora Jovana Rakidžića. Specijalizirao je grafiku-litografiju na Grafičkom odseku Akademije lepih umetnosti „Minerva“ u Groningenu (Holandija) 1991–1992, u klasi profesora Vima Jonkmana. Magistrirao je 1997. na crtačkom odseku Akademije umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Milana Blanuše. Član je ULUV-a od 1991. i ULUS-a od 2003. godine. U potrazi za raznovrsnim mogućnostima izražavanja istražuje u različitim medijima i tehnikama, kao što su slikarstvo, crtež, grafika, akvareli, objekti, skulptura, instalacije, performans i dr. Od 1985. godine do danas imao je gotovo 30 samostalnih izložbi, dok je participirao u preko 80 žiriranih, bijenalnih i kolektivnih izložbi, kako u zemlјi, tako i u inostranstvu. Na reprezentativnoj izložbi „Slutnja, krv i nada 1914–2014.“ u Bečkom Kunstlerhausu našao se među 70 odabranih vizuelnih umetnika koji su obeležili vojvođansko slikarstvo u vremenskom rasponu dugom stotinu godina. Od 1989. godine do stalnog zaposlenja imao je status slobodnog umetnika.

Od 2005. godine Milan Grahovac radi u Narodnom muzeju Zrenjanin kao likovni urednik. Nakon godinu dana polaže za zvanje kustosa koji za temu ima crteže Aleksandra Sekulića u vlasništvu Narodnog muzeja Zrenjanin, pod mentorstvom istoričarke umetnosti i muzejskog savetnika dr Jasne Jovanov. Tokom radnog veka realizovao je, dvadesetak izložbi u salonima Muzeja u svojstvu autora, nadležnog kustosa ili organizatora postavki posvećenih savremenom stvaralaštvu, desetak muzejskih radionica sa pratećim izložbama, promotivni materijal u vidu plakata, pozivnica i kataloga za desetak događaja i dr.


 



Datum objavljivanja: 04.04.2023.