Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Mila Gvardiol: Quo vadis?

U petak 26.11.2021. u 19h u Galeriji kuće Vojnovića, Cara Dušana 3, Inđija otvara se trideset druga samostalnaizložbe slika Mile Gvardiol pod nazivom “Quo vadis?”. U pitanju je izložba slika velikih dimenzija radjenih u tehnici akril na platnu.

 





„Nova serija slika, plodnog likovnog opusa Mile Gvardiol, imenovana “Quo vadis”, kao ključni motiv ima stepenice i potvrđuje fasciniranost autorke za savremeno, kako u formi tako i u izražaju. Biografski posmatrano Mila je predstavnica srednje generacije već afirmisanih beogradskih vizuelnih umetnika koja je u stalnom preispitivanju stvari i odnosa iz svoje najbliže okoline. Ona pre svega oseća a potom i prenosi, u  različitim likovnim tehnikama, impresije iz njoj bliskog života dovodeći gledaoca pred odluku. Urbani motivi Milinih dela ne samo da fasciniraju zbog svoje kompleksnosti, grandioznosti i dimenzija nego i zbog magijske moći da nas opčine i uvedu u sliku tražeći od nas ucešće. Ne možemo ostati indiferentni, naš pogled uvek nađe smer/pravac ili liniju koje će nastaviti da prati do samih ivica platna, pa i dalje...”



Dr. Miona Marta Marković, akademski slikar i istoričar umetnosti



Mila Gvardiol je rodjena 1979. godine u Beogradu. Diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu gde je i doktorirala na Univerzitetu umetnosti na Interdisciplinarnim studijama. Izlagala je na 31. samostalnoj i preko 250 grupnih izložbi u zemlji i regionu. Učesnica je medjunarodnih slikarskih kolonija kao i festivala digitalne umetnosti. Nekoliko puta je nagradjivana za svoj rad. RTS je 2013. producirao dokumentarnu emisiju o Milinom stavralaštvu pod nazivom Gvardiol-Mila Gvardiol. Zaposlena je u zvanju vanrednog profesora na Fakultetu za digitalnu produkciju u Sremskoj Kamenici i Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu.



Izložba će biti otvorena 0d 26.11-9.12.2021.


 



Datum objavljivanja: 26.11.2021.