Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Mila Gvardiol: Arhitektonske varijacije

Vizuelna umetnica iz Beograda Mila Gvardiol u sredu 29.3.2023. u 18h otvoriće svoju 37. samostalnu izložbu slika pod nazivom „Arhitektonske varijacije” u Savremenoj gradskoj galeriji Centra za kulturu opštine Aranđelovac.

 



 


Serija slika „Arhitektonske  varijacije“ obuhvata triptihe i poliptihe rađene u tehnici akrila na platnu na kojima autorka predstavlja svoja istraživanja na polju geometrijske apstrakcije. Inspiuraciju za ovu seriju Mila pronalazi u arhitekturi koju transponuje u geometrijske oblike čiji odnosi se zasnivaju na igri pozadine, svetla i senke.



U predgovoru za katalog izložbe dr Miona Marta Marković je napisala: „ Koncept slika „Arhitektonske varijacije” počiva na pojednostavljivanju postojećih građevinskih objekata koje na, Milinim platnima, dobijaju primesu pre skulptoralnog nego arhitektonskog karaktera. Na delima nema subjektivnog, nema ekspresije, nema ličnog pečata i baš zato je Milino delo blisko, kako trvdi L. Trifunović, Mondrijanovom poimanju „nadindividualne umetnosti”. Oduzimajući efemerno sa konkretnog motiva novobeogradskih blokova, umetnica dolazi do formi univerzalnog grada koji nema svoje lične karakteristike, postaje uniformna građevina bilo kog savremenog urbs-a.





Mila Gvardiol je rodjena 1979. godine u Beogradu. Diplomirala je 2004. na  Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu na Odseku zidno slikarstvo. Doktorirala je 2012. godine na Interdisciplinarnim  studijima Univerziteta umetnosti u Beogradu na Odseku za digitalnu umetnost. Članica je ULUS-a od 2006. godine, a od 2011. i ULUPUDS-a. Zaposlena je u zvanju vanrednog profesora na Fakultetu za digitalnu produkciju u Sremskoj Kamenici i Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Izlagala je na 36 samostalnih i oko 300 grupnih izložbi. Učesnica je festivala digitalne umetnosti i likovnih kolonija. Nekoliko puta je nagradjivana za svoj umetnički rad.



Izložba će biti otvorena do 27.3.2023.



Datum objavljivanja: 28.03.2023.