Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Mila Gvardiol: Arhitektonske imaginacije

Izložba Mile Gvardiol „Arhitektonske imaginacije“ moći će da se pogleda od 19. do 30. oktobra u Malom likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada, uz propisane mere zaštite, ili na linku Virtuelne galerije likovnog programa.

 



 


Oduvek me je privlačila i fascinirala arhitektura, a razlog je verovatno u tome što sam odrasla okružena zgradama novobeogradskog bloka. Ovi redovi istovetnih zgrada, pravilno raspoređeni, u meni su budili asocijacije na apstraktne geometrijske forme, dok me je sama arhitektura podsećala na monumentalne spomenike prošlog vremena.



U seriji „Arhitektonske imaginacije” apstrahovala sam novobeogradske zgrade blokova (61, 62, 63) koje su izgrađene u stilu brutalizma i socrealizma. Izbrisala sam im svaki doživljaj arhitekture, to jest ambijenta u kome neko živi i u kome se ljudi kreću. Poništila sam svaki trag čoveka, a arhitekturu svela na monumentalnu skulpturu.



Pošla sam od fotografije zgrada, koje sam postupkom digitalne manipulacije transponovala u objekte. NJihovu veličinu i monumentalnost dočarala sam predstavljajući ih iz žablje perspektive. Na ovaj način naznačila sam i kod posmatrača pobudila osećaj divljenja, koje osećamo svaki put kad se nađemo ispred nečeg grandioznog.



Mila Gvardiol je rođena 1979. godine u Beogradu. Diplomirala je 2004. na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, na odseku Zidno slikarstvo u klasi profesora Slobodana Đuričkovića. Doktorirala je 2012. godine na Interdisciplinarnim studijima Univerziteta umetnosti u Beogradu na Odseku za digitalnu umetnost. Članica je ULUS-a od 2006. godine, a od 2011. i ULUPUDS-a. Zaposlena je kao vanredni profesor na Fakultetu za digitalnu produkciju u Sremskoj Kamenici i Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu.


 



Datum objavljivanja: 21.10.2020.