Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Mikronarativi

Međunarodna izložba 48. Oktobarskog salona Mikronarativi, koja je održana u Beogradu prošle godine od 29. septembra do 11. novembra, biće predstavljena u Muzeju moderne umetnosti u Sent Etjenu od maja do septembra ove godine.

 


Radove će izložiti 87 umetnika iz 24 zemlje celog sveta, od kojih je 14 umetnika iz Srbije koji su bili predstavljeni i u Beogradu (Snežana Arnautović, Mrđan Bajić, Marija Ćalić, Uroš Đurić, Nikola Džafo, Milica Milićević i Milan Bosnić, Ivan Petrović, Zoran Popović, Mileta Prodanović, Hana Rajković, ŠKART, Marko Stojano-vić, Vuk Vidor i Ivan Zupanc) *. Nakon promocija Oktobarskog salona u Kunsthalle Friedericianum u Kaselu (47. OS - Umetnost, život i pometnja) u novembru 2006. i na ovogodišnjem 5. Berlinskom bijenalu, ovo je treće, ali i obimnije, predstavljanje međunarodnog Salona inostranoj javnosti.


Izložba Mikronarativi – Iskušenja malih realnosti predstavlja različite umetničke iskaze u kojima glavnu ulogu imaju fragilnost, intimnost, direktni pristup ličnog konteksta. Antropološki i sociokulturološki pogled podjednako determinišu izbor koji predlaže novi stav baziran na participaciji, empatiji, solidarnosti, toleranciji i poštovanju mikrozajednica i mikrodruštava. Svi umetnici koji će biti predstavljeni na izložbi suočavaju se sa problemom kreiranja novih antropoloških konstelacija i situacija koje uključuju mikro-zajednice. Značajan je broj umetnica koji učestvuju na izložbi, što po-kazuje da umetnost na početku 21. veka ima posebnu sklonost ka emociji i empatiji, ka ponašanju koje je suptilno, lično i sofisticirano prema “malim realnostima”, određenje tipično žensko i anti-monumentalno.


Izložba Mikronarativi – Iskušenja malih realnosti se realizuje u organizaciji Muzeja moderne umetnosti Sent Etjen Metropola i Kulturnog centra Beograda.


Portfolio Oktobarskog salona


Datum objavljivanja: 25.04.2008.