Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Mika Lovre: Ptice

U ponedeljak, 5. maja u 19 sati u Galeriji Singidunum, Kneza Mihaila 40., otvara se samostalna izložba radova autorke Mike Lovre, pod nazivom, "Ptice". Izložba traje do 16. maja, 2014. godine.


 


Mika Lovre je izgradila svoj umetnički svet, prepoznatljiv i ličan. Nikada nije pratila trendove već unutrašnji  impuls. Bira teme koje odgovaraju njenom senzibilitetu i kroz koje na suptilan način otkriva svoje emocije,  senzacije i promišljanja. To je priča o životu, pticama, ali i o nama samima.


U središtu likovnog carstva Mike Lovre su vrapci, sove, papagaji... Zašto su baš ove ptice izabrane, jasno je kad se pročitaju nazivi dela. Ptice  kao motiv su likovno intrigantne i zanimljive, međutim karakter koji svaka ptica ima, opredelio je autorku u njihovom izboru. Noćna straža, Burazeri, Radojka, Sanjar, Vedri pesimista i dr. imena kompozicija dovoljno govore o nameri  umetnice da neka stanja duha, životne pojave i primarne osobine ptica spoji u jednu , nedeljivu celinu vedrog tona. Mala forma grafičkih listova, prirodom svog formata odredila je njihov intimistički karakter a sadržaj je zaokružio punoću izraza. Ptice su simbol duše , označavaju transcendenciju i kao takve na ovim grafičkim listovima ispisuju stranice autorkinog dnevnika. Istovremeno, one na duhovit i likovno interesantan način, komentarišu životnu svakodnevicu. Razišljajući o motivu, koncepciji kompoziciji Mika odlučuje da pažnju fokusirana na glavu/ figuru ptice koja je najčešće prikazana sama. Bez naturalizma a opet ne bežeći od realnih formi koje zadržavaju prepoznatljivost, autorka stvara neku novu stvarnost,  stvarnost obojenu njenim bojama, stvarnost ispunjenu samo pozitivnim vibracijama. Te ljubopitljive, krupne ptičije oči, kao da podsećaju na svoju prisutnost i na lepotu života koju čine male stvari. U želji da dočara taj čarobni svet, autorka kompoziciju ispunjava talasom žute, zelene ili neke druge boje a formu oslobađa svega nepotrebnog. U osnovi, motiv je jednostavan a konfiguracija smirena samo na prvi pogled. Radnja je centralno organizovana, fon uglavnom monolitan, crtež razbuktao a kolorit zvonak. Ovaj likovno pažljivo promišljen spoj elemenata stvara vizuelno efektnu celinu, koja zahteva znalačko vladanje grafičkim tehnikama. Koristeći osobenosti  koje linorez, suva igla i linogravura poseduju, autorka je osmislila likovnu radnju u kojoj su dinamizam i energičnost vešto spojeni tananom lirikom dela. Sve se to prepoznaje u linearnom potezu koji je razigran, britak, oštar i nežan, boji koja pojačava opšti ton dela i jasno izdvojenom motivu u odnosu na pozadinu. Planovi su potisnuti, povremeno su samo naznačeni, jer fokus je na ptici koja sintetizuje likovno-semantičku ravan dela. U toj bujici likovnih dešavanja sve vri, sve je ritam linija i poteza, sve je harmonija i logična ravnoteža. Likovne vrednosti se prepliću, jedne druge obogaćuju, otkrivaju se fine pikturalne senzacije i suštinski se pokazuje da motiv jeste refleksija autorkinih emocija ali i povod za nesputana likovna istraživanja.


Ova izložba potvrđuje da su ptice za Miku neiscrpna inspiracija. Najnovije grafike, kao i one nastale pre šest godina, od kada je posvećena ovom motivu, pokazuju u kontinuitetu intezivan stvaralački žar umetnice, što i jeste „tajna“ svežine izraza koja odlikuje svaki pojedinačni grafički list.


Olivera Vukotić


Mika Lovre je rođena u Livnu 1973 godine. Diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu , odsek zidno slikarstvo. Član ULUPUDS-a , slikarsko- grafička sekcija, u statusu samostalnog umetnika od 2002 god. Izlagala na tri samostalne izložbe: 2000- galerija „ Paleta“, Kulturni centar Beograda 2003- galerija „ Glas“, Beograd 2009- galerija Kulturnog centra ,Šabac  i na više od šezdeset grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Bavi se slikarstvom i grafikom. Živi i radi u Beogradu.


 



Datum objavljivanja: 05.05.2014.