Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Migranti mentalnih prostora, vođenje, Selman Trtovac

Selman Trtovac, jedan od učesnika izložbe MIGRANTI MENTALNIH PROSTORA će u sredu, 27. decembra 2016. godine, sa početkom u 13h, u prostoru izložbe Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, prirediti stručno veđenje.

 



 


Selman Trtovac je umetničke studije završio u vajarskoj klasi Klausa Rinkea na Umetničkoj akademiji u Diseldorfu, a doktorske na FLU u Beogradu. Jedan je od inicijatora izložbe "Migranti mentalnih prostora" u MSUV, na kojoj se predstavio crtežima i fotografijama "Spiritus movens" kojima problematizuje pitanje umetnosti i istine.


"Akademija umetnosti u Diseldorfu predstavlja pravi fenomen koji je doprineo, između ostalog, podsticanju veza između npr. Jozefa Bojsa, Marine Abramović, Ulaja, Ješe Denegrija, Biljane Tomić i Studentskog kulturnog centra u Beogradu. Relacije između različitih umetničkih scena, mesta edukacije, izložbenih prostora i pojedinaca započete još 70-ih godina 20. veka protezale su se tokom decenija sve do danas, omogućivši mnoga nova iskustva i razmene.

Pojedini umetnici koji su prošli praksu Akademije u Dizeldorfu ili sarađivali sa njom danas žive u sredinama svog porekla, prenoseći znanje koje su stekli od svojih profesora na lokalnu scenu, dok su drugi nastavili svoje putovanje i danas žive i rade u mnogim delovima sveta povezujući mentalne prostore koji su uticali na njih." (Sanja Kojić Mladenov)



Kustoskinja izložbe: Sanja Kojić Mladenov

Učesnici izložbe:  Klaus Rinke, Biljana Tomić, Hannes Böhringer, Igor Antić, Ivo Deković, Vladimir Frelih, Jusuf Hadžifejzović, Marcus Kaiser, Bettina Meyer, Zoran Popović, Mileta Prodanović, Zdravko Santrač, Eva Maria Schön, Krunoslav Stipešević, Dragoljub Raša Todosijević, Selman Trtovac, Milorad Vujašanin Cujo i Barthélémy Toguo

Producenti : Goethe-Institut Belgrad, Muzej savremene umetnosti Vojvodine





 



Datum objavljivanja: 26.12.2016.