Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Mića Stajčić: Technicolor Death

X VITAMIN galerija predstavlja samostalnu izložbu Milorada Miće Stajčića pod nazivom Technicolor Death na novoj lokaciji, u Resavskoj ulici broj 19.


 






Izložba obuhvata dva ciklusa:



Weapon Museum



Skulpture objekata iz crtanih filmova u raznim veličinama i materijalima, 2021.

„Muzej oružja je zajednički naziv za grupu skulptura koje predstavljaju oružja iz animiranih filmova. Ispoljavanje nasilja osnova je dramaturškog zapleta mnogih crtanih filmova. Pre ekspanzije mangi i uvođenja supermoći kao sredstva za borbu, u njima se pojavljivalo regularno oružje poput bombe, puške, dinamita, pištolja, sablje, topa... U današnjim crtaćima je to sve ređa pojava, a glavni protagonisti su sve skloniji „bacanju magije“ umesto korišćenja predmeta za direktno fizičko povređivanje protivnika. Ova oruđa polako postaju deo istorijske zaostavštine crtanog filma i deo alternativne ljudske istorije.“ (M. Stajčić)





History of Undeath

Slikarski radovi (izvela Kristina Bajilo)

„Jedna od stvari koja me je oduvek intrigirala u crtanim filmovima je smrt glavnih junaka. Bilo da ih nešto spljeska, probode ih, eksplodira im u rukama, bilo da padnu sa litice ili ih udari voz... već u nekoj od sledećih scena oni se u potpunosti oporavljaju i nastavljaju dalje kao da se ništa nije desilo. Smrt nekako uvek biva virtuozno pobeđena, a žrtve se oporavljaju bez ikakvih psiho-fizičkih posledica i stečene mudrosti.“ (M. Stajčić)



Milorad Mića Stajčić je rođen 1977. godine u Beogradu, gde i dalje živi i radi. Diplomirao je na Fakultetu Organizacionih Nauka na smeru informacioni sistemi i na Fakultetu Likovnih Umetnosti na smeru vajarstvo u klasi prof. Mrđana Bajića.Trenutno je na doktorskim umetničkim studijama. Osnivač je i suvlasnik galerije X Vitamin u Beogradu. U svom umetničkom raduosim skulpture izražava se i putem raznih instalacija, video radova, performansa, fotografije. Najčešća tema su razne društvene vrednosti, tabu teme, potrošačko društvo,religija, novac.


 


Radno vreme  galerije:

utorak - petak 14 - 20 h

subota 13 - 17 h



Izložba je otvorena do utorka 22. marta do 20h.


 


 



Datum objavljivanja: 16.03.2022.