Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Metanoia magacin: Benda Balaž

U utorak, 30. oktobra 2018. od 19.00 sati u Centralnoj galeriji Šok zadruge otvara se izložba crteža Bende Balaža (1965-1992) u organizaciji „Metanoia Artopedia“ pod nazivom „Metanoia magacin“.


 


Preparirani crteži Balaža Bende deo su predstave „Revija Orthopaid“, segedinske pozorišne trupe „Metanoia Artopedia“.

Izložbu postavljaju: Zoltan Perovič, Andrea Erdelј Perovič i Dora Varga Sič, a podržana je od strane Gradske uprave za kulturu Novog Sada.





„Hiljadudevetstoosamdesettri

U Mađarskoj vrabac na grani sedi

Da ih ne bi blagosiljalo govno vrapčije

Ljudi ovde šešir na glavi nose

a po džepovima Bog i oružje

Bolje da ćutim, pa nek bude šta bude.“







Poslednjeg dana izložbe, 3. novembra 2018. u Centralnoj galeriji Šok zadruge od 16.00 sati biće organizovan Razgovor o umetničkoj praksi Bende Balaža. Tom prilikom govoriće: Müllner András i Keresztesi József.



Balaž Benda (Segedin, 1965-1992). Književna i likovna karijera već na samom početku okončana njegovom preranom smrću. Nije mnogo objavljivao. U poslednjoj godini svog života, jednu njegovu novelu objavljuje Izdavač Pompeji; Mađar Naplo (Magyar Napló) nekoliko grafičkih radova; primaju ga i u Krug Atila Jožef (József Attila Kör), kao i u Studio mladih umetnika (Fiatal Művészek Stúdiója). Umetnička fondacija Podmanicki (Podmaniczky Művészeti Alapítvány) 2011. izdaje posthumnu zbirku njegovih dela po nazivu „Avanturistička priča“, u okviru PRAE.HU i Kulturne fondacije Palimpsest (Palimpszeszt Kulturális Alapítvány).



Pozorište Metanoia Artopedia osnovano je 1990. godine i predstavlja off off pozorište, koje je off čak i u odnosu na tzv. off pozorišta koja se nalaze izvan pozorišnog društva, i ni na koji način nije ni praktično ni isplativo. U toj artopedskoj slobodi, pozorište je na sebe prihvatilo da gradi i dovede do savršenstva i sadržaj i formu, koji, istina, zahtevaju i vreme i rizik, ali koji jedini pružaju mogućnost eksperimentisanja i istraživanja. Sve to predstavlja iznurujuće plodno spoljašnje-unutrašnje kretanje klatna u centru u kojem se sažimaju stvarnost, nepoznato i mašta. Tačka katarze koja se začinje u Artopedlandu sija za celovitost našeg postojanja, u slučaju da ga zaista iznesemo, a u suprotnom, suočava nas sa konformizmom, praktično nedonoščetom, mrtvom i pomodnom osrednjošću. A danas se s tim svuda susrećemo.



Zoltan Perovič



Pozorište Peroa (Zoltana Peroviča) je pozorište reda, gde objekti i svetla i tekstovi i glumci u toj meri odgovaraju jedni drugima, kao što funkcioniše švajcarski sat. Ovaj čovek je zanesenjak pozorišta, ima vizije, i svoje vizije lovi mrežicom i pretače ih u gvozdene konstrukcije, u snopove svetlosti, u 220 volti, u instalacije, da bi ih vratio u duhovni svet. Zanesenjak. Iz kaste Van Goga, Artoa…



Peter Halas



Izložbu možete pogledati do utorka do subote od 12.00 do 18.00 sati.


 


 



Datum objavljivanja: 30.10.2018.