Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Metamorfoze Milice Stevanović

U petak, 10. aprila u 19 časova u Blok Galeriji, Bulevar Mihaila Pupina 167, Novi Beograd, otvara se samostalna izložba autorke Milice Stevanović, pod nazivom, "Metamorfoze". Izložba traje do 22. aprila.

 


Milica Stevanović je rođena 1933.godine u Beogradu. Diplomirala na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu 1953,godine, gde je 1955.godine završila i poslediplomske studije. Izlagačka aktivnost od 1956.godine. U Belgiji provela školsku 1963/64.godinu na specijalističkim studijama. Član ULUS-a i ULUPUDS-a.


Na izložbama ULUS-a učestvovala od 1958.godine, a i na brojnim drugim grupnim izložbama, više puta na Oktobarskom salonu, Beogradskom trijenalu jugoslovenske umetnosti, Memorijalu "Nadežda Petrović", Sarajevskim jugoslovenskim dokumentima, Pančevačkoj izložbi jugoslovenske skulpture, itd, izlažući slike, skulpture, objekte ili instalacije (kao i radove u kombinovanim medijima). Učestvovala na mnogim izložbama Udruženja likovnih umetnika ili nastavnika FLU u zemlji i inostranstvu. Izlagala slike i objekte na Bijenalu u Sao Paolu. Održala više samostalnih izložbi. Dobitnik nekoliko nagrada : beogradskog Oktobarskog salona - za slikarstvo, Jesenje izložbe ULUS-a za objekte, lista "Politika" iz Fonda "Vladislav Ribnikar" - za slikarstvo, SANU iz Fonda "Ivan Tabaković" - za ostvarenja od izuzetnog značaja za razvoj likovne misli u našoj umetnosti, ULUPUDS-a za životno delo, nekih otkupnih nagrada.




Na Akademiji - kasnije Fakultetu likovnih umetnosti - u Beogradu radila od 1968. do 1998.godine u zvanjima od asistenta do redovnog profesora. 1978.godine radila na College of Art u Edimburgu, u okviru razmene nastavnika.

Radovi iz drugih oblasti : tekstovi koji se odnose na probleme opažanja, procese stvaranja, relacije umetnosti-društvo, probleme urbanističkog odnosno ambijentalnog oblikovanja, itd. Neke rezultate ovih istrživanja izložila u knjizi "Perspektiva težinskih polja i druge teme", objavljenoj 1999.godine (u izdanju Radija B92).


Portfolio Blok Galerija


Datum objavljivanja: 07.04.2009.