Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Metamorfoze

Od 21. februara pa do 4. marta u Centru za grafiku održaće se izložba grafika Biljane Cvetković. Projekat "Metamorfoze", kojim se umetnica predstavlja na izložbi , sastoji se od osam "slika" izvedenih na obrađenim klirit pločama dimenzija 60 x80 cm. u kombinovanoj tehnici i od jedne podne instalacije izvedene u PVC materijalu.


 


Ovi radovi jesu pokušaj razumevanja  nerazumljivog, što bi moglo zvučati paradoksalno. U stvari ceo ovaj opus koncentrisan je oko paradoksa i bavljenje njime je osnova i potka samog rada. Heroji i Minotauri jesu glavni akteri ove postavke.U postavci nema želje za interpretacijom jednog klasičnog mita, koga se današnjica letimično seća. Zato heroj i Minotaur jesu u množini, jer su ovo samo neki drugi heroji i minotauri, koji u radove dolaze u teško prepoznatljivom obliku. Podna instalacija "Pametne kutije za igru" nude mogućnost posetiocu izložbe da sam pokuša da sklopi njegov pravi lik,koji u ponudi ima, pored Minotaurovog lika i segmente likova Tezeja i Arijadne i ostalih slika, kao i tekstova o njemu. Ovaj rad dozvoljava traženje njihovih likova , kroz obimnu kombinatoriku od 54. površine na devet kocki veličine 15 x 15 x 15 cm. Tri sporedne - dodatne kocke koje su postavljene u lavirintu, dopunjavaju mogućnost kombinovanja.


Biljana Cvetković je rođena u Ljubljani 1975. godine. Diplomirala je 1998. a magistrirala 2001. na Fakultetu likovnih umetnosti  u Beogradu. Član je ULUS-a od 2003. godine.


 


 



Datum objavljivanja: 19.02.2008.