Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Metaforički pozdrav rađanja Evrope – work in progress

Muzej grada Beograda predstavlja gostujući izložbeni projekat: Expo: Zagreb – Beograd "Metaforički pozdrav rađanja Evrope – work in progress“, autor: Marc Pio Maximilien Salvelli. Muzej grada Beograda, Resavska 40b. Otvaranje: Ponedeljak 3. april u 19 časova.


 


Muzej grada Beograda kao jedan od svojih prioriteta i osnovnih zadataka u razvijanju kulturne i umetničke scene grada posebnu pažnju posvećuje međunarodnoj kulturnoj saradnji.


U neobičnom istorijsko-društvenom trenutku kada se koncept integracije zemalja u Evropsku uniju nekima čini krajnje promašen, a drugima nadasve potreban, zdrav i logičan, hrvatsko-francusko-italijanski umetnik Marc Pio Maximilien Salvelli predstavlja se beogradskoj kulturnoj sredini velikim ciklusom „Metaforičan pozdrav rađanju Evrope“- work in progress. Radi se o jednom opsežnom i slojevitom umetničkom konceptu, započetom još 1993. godine, koji je pre Beograda predstavljen u Parizu, Madridu, Rimu, Ljubljani, Zagrebu, Sarajevu i drugim evropskim gradovima.


Inspirisan činjenicom da biološki, biografski i kulturološki pripada različitim kulturnim krugovima Evrope, umetnik spaja ono što geografske daljine razdvajaju. U isto vreme koliko realističan, toliko gotovo i romantičarski koncept ujedinjavanja evropskog kulturnog kruga, te pomalo duhovno nagrižene „stare Evrope“, pokušavajući unutar ideje evropskog povezivanja na svim nivoima svakodnevice obnoviti teme i motive koji tvore naš kulturni i umetnički identitet. Svaka evropska metropola koju je Marc Pio Maximilien Salvelli naslikao, ima svoj prepoznatljiv izgled, s nekoliko važnih urbanističko-arhitektonskih spomenika i vizura, koje taj grad zauvek čine jedinstvenim na mapi evropske kulturne nepokretne baštine. Ali, jedan evropski grad ne čine samo (mrtvi) spomenici, zgrade, ulice i bulevari, čine ga njihovi stanovnici, radost svakodnevnog življenja i kretanja na tom karakterističnom prostoru. Stoga umetnik u ovoj novoj dopuni i proširenju dela uključuje motive ljudi, ženska lica koja simbolički šire osmeh jednog grada i individualni šarm svakodnevice...


Salvelli pokazuje kako su nam vrata evropske kulture ne samo otvorena, već smo svi integralni deo te velike i kompleksne istorijsko-kulturološke deonice.

 



Marc Pio Maximilien Salvelli rođen je 1970. godine u Parizu. U Minhenu je pohađao Umetničku školu. U Zagreb dolazi 1984. godine i upisuje se na slikarski smer Škole za primenjenu umetnost. Na Nacionalnoj parsikoj likovnoj akademiji je pohađao studije slikarstva i mozaika, a u Berlinu je Akademiju za film i televiziju. Prve samostalne izložbe imao je u Atini, Rimu, Parizu. Član je Udruženja likovnih umentika Francuske, Nemačke i Hrvatske.


 



 


Datum objavljivanja: 29.03.2017.