Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Meštrović od 250 hiljada evra

U aukcijskoj kući Sotheby's u Londonu juče je na prvoj sesiji prodat drveni reljef, Skidanje sa krsta (90x126 cm), Ivana Meštrovića iz 1913. za više od 250000 eura (205250 funti). Postignuta cena nadmašila je čak osam puta početnu koja je iznosila 37000 evra.


 


Na aukciji 19th and 20th Century European Sculpture ponuđeno je ukupno 110 lotova, a prodato je ukupno 50. Ukupna prodaja cele aukcije iznosi  milion funti, od kojih čak jednu petinu predstavlja cena Meštrovićevog reljefa, koji je najskuplje prodato delo na toj aukciji.


Meštrovićevo Skidanje sa krsta izlagano je na prvoj izložbi koju je britanski muzej Viktorije i Alberta priredio jednom (tada) živom umetniku, godine 1915. Pre ove izložbe, koja je bila bez presedana za ovaj muzej, ovaj reljef izlagan je na Bijenalu u Veneciji 1914. godine, kratko pre izbijanja Prvog svetskog rata. Tada je kritičar Ettore Cozzani prepoznao vrednost ovog rada, pripisujući mu značenje u kontekstu novonastale ratne situacije. O tome je pisao i Charles Aitken, tadašnji direktor londonske Tejt galerije: “Hristova majka oplakuje njegovu smrt poput majke ratnika poginulog za pravedne ciljeve”.


Ovaj reljef 1915. direktno od umetnika  kupuje gospođa  Evelyn St George, bogata naslednica iz Londona. Na nju je ovaj reljef ostavio snažan utisak, budući da je i sama izgubila sina 1914. godine u ratu. Ovaj reljef je bio prvi u nizu spomenika – memorijala koje je ona sakupljala u znak sećanja na svog sina. 


Skidanje sa krsta bio je prvi u nizu reljefa sa religioznom tematikom koje je Meštrović nastavio da radi tokom ratnih godina. Njegov prijatelj, slikar Jozo Kljaković kasnije se prisećao da je “tokom ratnih godina (Meštrović) nije radio gotovo ništa drugo osim ovih detalja Hristovog života. Toliko ga je rat potresao.” Sam Meštrović rekao je da ga je rat privoleo biblijskim temama.


Izražena linearnost i plošnost reljefa podsećaju na vizantijske ikone koje su ga inspirisale u pravoslavnoj Srbiji. Njegov kvalitet naveo je kritičare kako iz Venecije tako i iz Londona da ga ocene kao izuzetno delo. Kasnija verzija ovog reljefa nalazi se u kolekciji londonske Tejt galerije.


Ivan Meštrović tako ostaje i dalje u svetu najtraženiji umetnik (naročito skulptor) sa ovih prostora, a vrednost njegovih dela se sve više prepoznaje. Tako je u maju ove godine aukcijska kuća Sotheby's prodala Meštrovićev portret Ruže Klein iz 1915 za 90500 funti.


 



Datum objavljivanja: 12.11.2008.