Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Mesta lepote i spokoja

U sredu, 5. novembra u 19 časova u Galeriji "Crnjanski" biće održano otvaranje šeste samostalne izložbe Gordane Marković pod nazivom "Mesta lepote i spokoja". Izložba će biti otvorena do 19. novembra.Nemanjina 28. Beograd.

 


Gordana Marković je rođena u Kostolcu, detinjstvo i mladost provela u Šibeniku, odakle potiče ljubav prema moru i morskim motivima. Diplomirani ekonomista, radila u Jugobanci, a od 1995. aktivnije počinje da e bavi slikarstvom. Slikarstvo učila kod mr. Đorđa Sekulića, koji i sada prati njen rad. Član likovnog kluba "Đuro Salaj" od 2002. godine,  učesnik je brojnih kolektivnih izložbi, a do sada je imala pet samostalnih. Živi i radi u Novom Beogradu.




 Rekli su o:


"Slikarstvo Gordane Marković kao da nas zove da se vratimo prirodi, da se okrenemo oko sebe i potražimo je. Njeni pejsaži su puni nostalgije i uspomena na detinjstvo kada smo svi sve znali i videli prvi put prirodu u svoj svojoj lepotu. Podsećaju nas da sve nije izgubljeno i da se slikanjem delić raja može vratiti."

Mr. Đorđe Sekulić


"...isticanje stvaralačke smelosti i ispoljavanje svoga „ja“ za Gordanu Marković je jedno od vrhunskih načela stvarnosti. Pomoću njega ona postiže prodor u suštinu stvarnosti i filozofiju svoga vremena. Njene slike se kreću od poetskog realizma preko impresionizma do ekspresionizma. Kao i drugi savremeni umetnici, ona potvrđuje pravilo da svoju misao traži u prirodi, ne razdvajajući svoju ljudsku prirodu od ostale prirode. Taj zadatak ona rešava, ne samo objašnjavajući svet, nego i doprinosi njegovom menjanju."

Zorica Đorđević, istoričar umetnosti,predsednik Asocijacije lepih umetnosti Srbije

 


"Osvedočeno idividualna, slobodna i stvaralački nesputana, ova autorka utemeljila je osobenu likovnu poetiku, s tim što se nije zatvorila u sopstvenu estetiku, već po njoj neprestano traga...Raspon njene palete kreće se od nežnih, lakih i prozirnih, gotovo akvarelskih boja, do slojevetith uljanih namaza, punih zvukova sakupljenih u sazvučje interesantne kolorističke orkestracije."

Zvonimir Osrečki, publicista i likovni kritičar


 


Datum objavljivanja: 03.11.2008.