Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Mermer i zvuci na BELEF-u

U okviru ovogodišnjeg BELEF-a smotra umetnosti Mermer i zvuci iz Aranđelovca sa ponosom predstavlja najistaknutija dela iz svoje kolekcije koja broji više od dvesta mermernih skulptura istaknutih domaćih i stranih autora nastalih u period nakon 1966. godine.


 


Od 17. jula u centralnoj pešačkoj zoni Beograda – Knez Mihailovoj ulici, biće izložene su skulpture četiri učesnika smotre Mermer i zvuci iz šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka. Beogradskoj publici ovom prilikom predstavljaju se vajari Lin Čedvik (Lynn Chadwick) iz Velike Britanije, Josef Šagerl (Josef Schagerl) iz Austrije i domaći autori Olga Jančić i Matija Vuković, čija dela spadaju u najsavremenije domete javne skulpture perioda u kome su nastale. Ova monumentalna dela već decenijama nalaze se u prirodnom okruženju parka Bukovičke banje u Aranđelovcu, jednoj od najvećih zbirki skulptura na otvorenom na svetu. Njihovim premeštanjem u centar Beograda menja se kontekst delovanja ovih radova u javnom urbanom prostoru stvarajući nove gradske ambijente u susretu sa prolaznicima.


U okviru završnice BELEF-a i prezentacije smotre Mermer i zvuci na ovom festivalu, 6. avgusta od 19 časova biće organizovan jednovečernji umetnički događaj tokom koga će beogradski vizuelni umetnici mlađe generacije Lana Vasiljević, Marko Marković, Lukatoyboy, Miloš Jaćimović i Saša Tkačenko site-specific intervencijama u različitim savremenim medijima odgovoriti na skulpture Čedvika, Jančićeve, Šagerla i Vukovića.


Umetnička smotra Mermer i zvuci ove godine obeležava 45 godina svog postojanja. U njenom okviru se svake godine tokom letnjih meseci u aranđelovačkom parku tradicionalno održava niz kulturno-umetničkih događaja. Savet smotre Mermer i zvuci odlučio je da osavremeni umetnički program, nadovezujući se na njegov ugled iz prošlosti, i pozove istaknute umetnike iz zemlje i inostranstva da učestvuju u okviru ovogodišnjeg simpozijuma Beli Venčac. Aktuelni predstavnik Srbije na Bijenalu u Veneciji Raša Todosijević, istaknuti vajar i domaći predstavnik na Venecijanskom Bijenalu 2007. godine Mrđan Bajić, te slovenački učesnik u Veneciji iste godine Tobias Putrih, kao i pobednik konkursa Simpozijuma vajar Slavko Živanović izvešće u Aranđelovcu svoje radove koristeći mermer kao medij na različite načine svojstvene specifičnim umetničkim izrazima ovih autora. 


 



Datum objavljivanja: 25.07.2011.