Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Menadžment u savremenoj umetnosti i kulturi

Evropski modeli menadžmenta u savremenoj umetnosti i kulturi. Program predavanja za 2008/09.(od oktobra / novembra 2008 do decembra 2009). Autor projekta: Biljana Mickov, projekt menadžer u kulturi. 29. oktobar, 18.30h

 


"Potreba menadžmenta u savremenoj kulturi postaje sve veća, s obzirom na kretanja u društvu koja neminovno utiču na umetnost pa samim tim i na institucije kulture. Menadžment u kulturi postaje sve više jedan od glavnih činilaca kretanja i razvoja društva i gradova na globalnom nivou. Pospešuje demokratizaciju i razvoj. Institucije kulture postaju u mnogmome otvorenije nego što su bile, dišu zajedno sa društvenim promenama, zauzimaju aktivnu ulogu u tom procesu.

Cilj ovog projekta je da prikaže/pokaže modele i iskustava menadžmenta u kulturi unutar Evropske unije, misleći na evropski prostor. Velika je potreba za uređenim sistemom koji će obezbediti ravnomerni razvoj kako unutar institucija, tako i između institucija na regionalnom i evropskom nivou.

Ako gledamo širi kontekst, menadžment prevazilazi lokalne i regionalne modele, te se pozicionira evropski.

Predavači koji su uključeni u ovaj projekat imaju višegodišnje iskustvo u ovoj oblasti: koja se odnosi na art edukaciju, kulturnu politiku, strategiju razvoja gradova, modele saradnje između zemalja, inkluziju stanovništva, interkulturni dijalog, analizu publike i njenu interakciju.....sve su ovo proterbe savremenog čoveka."




Prezentacija / predavanje: 29. oktobar, 18.30h

Kulturna politika grada Barcelone, Strategije razvoja kulture u Barceloni, Poseban osvrt na MACB-u, Muzej savremene umetnosti, Predavač: Esteve Carames (Esteve Karames)

Savetnik za stratešku politiku u Institutu za kulturu grada Barcelone. Od 2004 godine radi u Institutu za kulturu, na planiranju i razvoju međunarodnih odnosa. Koordinirao je precedavanje Barcelone Eurocites culture forum od 2005 do 2007 godine. Bavi se evaluacijom delegata (ministra) za kulturu grada Barcelone na pitanjima lokalne kulturne politike.

Njegova glavna tema u okviru kulturne politike su lokalne kulturne politike i međunarodna saradnja u oblasti kulture. Pre ove funkcije radio je za UNESCO – odsek za Kulturne politike, i u INTERARTS fondaciji, kao i u kabinetu za međunarodne odnose Gradonačenika Barcelone. 


 


Datum objavljivanja: 23.10.2008.