Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Menadžment u kulturi

Projekat predavanja: Evropski modeli menadžmenta u savremenoj umetnosti i kulturi. Program predavanja za 2008/09. (od oktobra / novembra 2008 do decembra 2009).

 


Evropski modeli menadžmenta u savremenoj umetnosti i kulturi


Potreba menadžmenta u savremenoj kulturi postaje sve veća, s obzirom na kretanja u društvu koja neminovno utiču na umetnost pa samim tim, i na institucije kulture. Menadžment u kulturi postaje sve više jedan od glavnih činilaca kretanja i razvoja društva, i gradova na globalnom nivou. Pospešuje demokratizaciju i razvoj. Institucije kulture postaju u mnogmome otvorenije nego što su bile, dišu zajedno sa društvenim promenama, zauzimaju aktivnu ulogu u tom procesu.

Cilj ovog projekta je da prikaže/pokaže modele i iskustava menadžmenta u kulturi unutar Evropske unije, misleći na evropski prostor.

Velika je potreba za uređenim sistemom koji će obezbediti ravnomerni razvoj kako unutar institucija, tako i između institucija na regionalnom i evroskom nivou. U nameri da se stalno unapređuje znanje, zahtev za novim sposobnostima u funkcionisanju je neophodan, naime potrebna je razmena iskustava u kulturnoj praksi.

Ako gledamo širi kontekst, menadžment prevazilazi lokalne i regionalne modele, te se pozicionira evropski.

Predavači koji su uključeni u ovaj projekat imaju višegodišnje iskustvo u ovoj oblasti: koja se odnosi na art edukaciju, kulturnu politiku, strategiju razvoja gradova, modele saradnje između zemalja, inkluziju stanovništva, interkulturni dijalog, analizu publike i njenu interakciju.....sve su ovo proterbe savremenog čoveka.

Posebno mesto zauzima art edukacija  kao deo društvene nauke, sistem zasnovan na psihološkom razvoju savremenog čoveka. S toga muzeji i galerije postaju centri za art edukaciju, i edukativni programi obezbeđuju stalnu publiku koja ima pristup i utiče na promenu koncepta umetnosti. Iskustva iz ove oblasti su više nego dragocena. Zatim, inkluzija svih nivoa društva, od radničke populacije, preko mladih i obrazovanih ljudi, penzionera, lokalnog stanovništva, ljudi sa posebnim potrebama...

Takođe, foundrising je jedna od bitnih tačaka u nizu funkcionisanja u kulturi, jer unutar Evropske unije postoji uređeni menadžment delovanja na evropskom nivou, takav način funkcionisanja postaje neizbežan, "lokalni nivo" ustvari postaje  "evropski".

Savremena umetnost i kultura, čine važnu ulaznu tačku u modernom životu i povezuju aspekte popularne kulture, moderne civilizacije i razvojne tehnologije. Kroz umetnost se stvara pogled na vrednosni svet i na pitanja koja se postavljaju, te umetnost pomaže da se napreduje kao ljudsko biće, i razvije određeno mišljenje.

Institucije kulture bespovratno moraju da postanu "otvoreno mesto" kako za umetnike tako i za celokupno društvo, i postignu "širi kontekst".




1. Gospodin Esteve Carames, delegat (savetnik) grada Barcelone zadužen za kulturu. Savetnik za sve projekte u kulturi koji se dešavaju na teritoriji grada Barcelone.

Partner na realizaciji predavnja: Institut Servantes, Beograd. 


Predavnje je zasnovano na uspešnoj kulturnoj politici koju grad Barcelona sprovodi već duži niz godina. Način implementacije kulturne politike i strategije razvoja iste, kao i menadžment institucija kulture i njihova interakcija na teritoriji grada Barcelone. Gospodin Carames Esteve Carames je savetnik za stratešku politiku u Institutu za kulturu grada Barcelone. Od 2004 godine radi u Institutu za kulturu, na planiranju i razvoju međunarodnih odnosa. Koordinirao je precedavanje Barcelone Eurocites culture forum od 2005 do 2007 godine. Bavi se evaluacijom delegata (ministra) za kulturu grada Barcelone na pitanjima lokalne kulturne politikeGrad Barcelona se koristi kao jedan od modela u svetu po uspešnom razvoju grada i kulturne politike.


2. Gospodin Jonathan Goodacre, Predavač na Cambrige Universitetu, Engleska.

Partneri na realizaciji ovog predavanja:Gusto Arts Management and Consultancy,

i British Council Beograd.


Specijalista za razvojne projekte i menadžment u umetnosti, faundrejzing, konferencije, seminare i trejning programe, zatim specijalista za Internacionalne perspektive kulture

( Naročito Evropske), kulturni razvoj i interkulturni dijalog. 

Fokus njegovih istraživanja je analiza publike koja dolazi u Institucije kulture. Predavanje se odnosi na analizu publike koja dolazi u Muzej savremene umetnosti, njen odnos prema savremenoj umetnosti, način interakcije, art edukacija za koju u poslednje vreme vlada veliko interesovanje pogotovo na polju razvoja šireg obrazovanja različitih slojeva populacije.


3. Gospođa  Jelena van Immerzeel- Karitonova, osnivač i predsednik

Caravan Cultura Foundation, sedište fonadcije u Ajnhovenu (Holandija) i Briselu (Belgija).


Partneri : EU komisija, Wanabe Muzej savremne umetnosti Ajnhowen (Holandija)

i Univerzitet umetnosti u Moskvi.  Tema predavanja se odnosi na Kulturnu saradnju između EU i Rusije, modeli razvoja sardanje u oblasti savremene kulture.




4. Gospođa Louise Alen, kustos edukator, Buttler Gallery, Irska.

Partner na realizaciji predavanja: Irski umetnički savet, Dablin. 


Art edukacija u Muzejima i galerijima za savremenu umetnost, analiza iste i osvrt na Irske modele edukativnih pograma koji se koriste, edukativni programi za sve katagorije posetilaca, od mlađeg predškolskog, školskog pa do seniorskog uzrasta. Načini stvaranja novih alatki za edukaciju, otvaranje Muzeja za širu populaciju svih nivoa društva. 


5. Gospodin Jim Doyl, menadžer u kulturi, član Umetničkog saveta grada Dablina.

Partner: Irish Art council. Predavanje o razvoju i inkluziji lokalnih grupa iz predgrađa velikih gradova kao što je Dablin. Iskustvo grada Dablina u uključivanju različitih grupa stanovništva u savremenu kulturu.


6. Gospodin Thomas Miessgang, glavni kustos Kunsthalle Vienna.

Partneri na projektu: KulturKonatkt i KulturForum Beograd. Presenatcija rada Kunsathalle iz Beča i projekata / izložbi koje radi za ovu značajnu instituciju u Beču. Moguća realizacija izložbe u MSLUV.


7. Gospođa  Marit Ketto Sapala, art menadžer, Umetnički savet Turkua, Finska

( Art council Turku, Finland).  Menađžment na polju regionalnog razvoja kulture na teritoriji Finske kao i priprema grada Turkua za prestonicu Evropskog grada kulture. Prezentacija grada Turkua kao Prestonice grada kulture za 2011 godinu.


8. Gospodin Blaž Peršin, Direktor Mesnog Muzeja grada Ljubljane, Art menadžer.

Prezentacija / predavanje o Muzeju garda Ljubljane, model strukture funkcionisanja Muzeja i menadžmenta na Evrposkom nivou.  


Biljana Mickov

Projekt menadžer u kulturi


 


 


Datum objavljivanja: 22.09.2008.