Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Memory Game - level one Marije Ilić

U utorak, 15. septembra u 19 časova u Galeriji savremene umetnosti Smederevo na Trgu Republike, otvara se samostalna izložba grafika autorke Marije Ilić, pod nazivom, "Memory Game - level one". Izložba traje do 28. septembra, 2009. godine.

 


Marija Ilić je rođena u Beogradu 1959. Studirala je na Fakultetu Likovnih Umetnosti u Beogradu od 1978. do 1983. gde je na Grafičkom odseku završila i postdiplomske studije 1987. Radi kao samostalni umetnik i učestvuje na brojnim izložbama u Srbiji, Holandiji i u drugim zemljama (Francuska, Italija, Japan, Poljska, Austrija, Engleska, Mađarska, Grčka, Kanada, Belgija, Bugarska, Nemačka).


Projekt "MEMORY GAME - level one" se sastoji iz 50 otisaka i 50 grafičkih ploča. To su skice trenutaka iz prošlosti kojih se njihov autor najčešće (ili najradije) seti, trenutaka koji se sami vraćaju čak iako su mnogi od njih naizgled sasvim nevažni. Umetnik ih naziva "laka" ili "slobodna sećanja" jer nisu uvek ni duboka ni autentična.




Marija Ilić je započela svoju Igru pamćenja sa 36 godina, doba kada počijnete sve češće da koristite frazu "Pre trideset godina…". Nivo 1 ove igre je njen pokušaj da sastavi ove iscepkane i pobrkane trenutke i pokuša da ih sagleda kao celinu. Još uvek je neizvesno da li će ikad dostići više (ili dublje) nivoe ove igre. Paralelni deo ovog projekta, grafičke ploče, svojim oblikom i brojem podsećaju na karte za "pravu" igru pamćenja. U proteklih 14 godina originalna serija od 36 grafika proširena je na 50 grafika (po jedna za svaku godinu).


 


Datum objavljivanja: 10.09.2009.