Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Melodija boja

U četvrtak, 26. marta 2009. godine, u 19 časova u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin biće otvorena izložba "Melodija boja" - nošnje i nakit nacionalnih manjina u NR Kini. Izložba će trjati do 26. aprila.

 


Izložba obuhvata 43 kompleta tipičnih odevnih predmeta 33 nacionalne manjine od kojih svaki ukazuje na jedinstvenu kulturnu tradiciju svake etničke grupe. Neki kompleti naglašavaju socijalni karakter, dok drugi oslikavaju istoriju porodice ili plemana.

Izložbu, koja predstavlja rezultat saradnje Ministarstva kulture NR Kine i zrenjaninskog Narodnog muzeja, otvoriće ambasador NR Kine H.E. Mr. Wei Jinghua a izložba je posvećena svim onima koji iskreno cene tradiciju i kulturu.

Kina je domovina 56 etničkih grupa a nacionalne manjine čine 8,41 odsto ukupne populacije. Usled različitosti prirodnog okruženja i načina proizvodnje, nošnje manjina razlikuju se po stilovima odevanja i vrsti tkanina, što ukazuje i na socijalne promene kojima su bile izložene. Na tkaninama još preovladavaju religiozni i drevni motivi a način izrade upućuje na blizak odnos prirode i čoveka.

Izložba će trajati do 26. aprila 2009. godine.

 

PRATEĆI PROGRAM:


DANI KINESKE KULTURE

U NARODNOM MUZEJU ZRENJANIN




U HOLU – IZLOŽBA "KINA U SVETLU LETNJIH OLIMPIJSKIH IGARA"


PROJEKCIJE FILMOVA:

(Dvorana klasične umetnosti, trajanje projekcija oko 60 minuta)


utorak, 31. mart u 19h – KINESKA KULTURA

utorak, 7. april u 19h – KINESKA ARHITEKTURA

utorak, 14. april u 19h – NOŠNJE NACIONALNIH MANJINA NR KINE

utorak, 21. april u 19h – KINESKI PORCELAN I UKRASNI PREDMETI


Portfolio Narodni muzej Zrenjanin


Datum objavljivanja: 23.03.2009.