Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Međuprostor

Izložba Međuprostor, projekat Muzeja savremene umjetnosti iz Banja Luke, predstavlja radove devetoro umetnika mlade generacije iz Republike Srpske.
Autorka izložbe je Sarita Vujković.


 


Kustoskinje izložbe su Dunja Blažević, direktorka Centra za savremenu umetnost u Sarajevu i Sarita Vujković, kustoskinja Muzeja iz Banjaluke, ujedno i autorke tekstova u katalogu.  One su koncipirali prezentaciju sa idejom da predstave recentnu scenu u Republici Srpskoj koja se razvila u periodu posle Dejtona i formiranja ovog entiteta u Federaciji BiH, a potom i osnivanja Akademije umetnosti u Banja Luci, 1998. godine. Umetnici predstavljeni na izložbi - Ana Banjac, Sndra Dukić, Boris Glamočanin, Nenad Malešević, Miodrag Manojlović, Radenko Milak, Mladen Miljanović, Zvjezdana Veselinović - su đaci banjalučke akademije, izuzev Vese Sovilja koji je, kao jedini predstavnik starije generacije i umetnik sa zavidnom internacionalnom reputacijom, sarajevski đak.


Na izložbi su predstavljeni radovi realizovani u različitim vizuelnim medijima - od slikarstva, fotografije, printa, videa, animiranog filma, objekata do instalacija, dok su komunikacijske relacije među izloženim delima uspostavljene u nekoliko simultanih umetničkih strategija koje se odnose na preispitivanje ličnog i umetničkog identiteta u specifičnom društvenom i političkom kontekstu, istraživanje i aktiviranje istorijskog, geografskog, kulturološkog i filozofskog fenomena mesta, i sofisticirano umetničko pozicioniranje u globalnim tokovima savremene vizuelne scene. 


 Portfolio Kulturnog centra Beograd



Datum objavljivanja: 20.05.2008.