Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Međuprostor

Galerija Milorada Bate Mihailovića Kulturnog centra Pančeva Žarka Zrenjanina 1, Pančevo. Izložba MEĐUPROSTOR, autorke: Nevena Popović, Milena Putnik, Mira Odić i Ana Piljić Mitrović od 2. do 17. juna 2021. Otvaranje: 2. juna, u 18h.

 





 „Međuprostor” je nastao kao ideja o zajedničkom radu i stvaralačkoj igri između četiri umetnice. To nije putujuća izložba, već koncept koji uključuje promenljive ulazne elemente (izbor iz trenutne i skorašnje produkcije svake od nas) i rad na izložbi kao zajedničkom stvaralačkom prostoru. Konkretna postavka predstavlja priliku da se pretresu izlagačke mogućnosti, i u zavisnosti od usvojenog koncepta, da se pripreme i izvedu određene intervencije koje uvezuju pojedinačne radove u celinu izložbe. Na taj način svaka naša izložba postaje zaseban stvaralački međuprostor. To je situacija u kojoj su individualni izrazi autora izašli u prostor razmene, međusobno i s novim izlagačkim prostorima.



 



Do sada je ovaj koncept realizovan kroz četiri izložbe. Želimo da svaka naša izložba bude prilika za novu interakciju, međusobnu i sa sredinom u koju dolazimo. Sve dosadašnje izložbe bile su koncipirane i realizovane prema specifičnim uslovima izlaganja i našim umetničkim interesovanjima u odnosu na njih.



 



Nevena Popović rođena je 1976. u Beogradu. Osnovne, magistarske i doktorske studije vajarstva završila je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Tokom školovanja bila je gost student na Akademiji likovnih umetnosti u Beču i na Akademiji umetnosti Aristotelovog univerziteta u Solunu. Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije od 2005. i međunarodne organizacije „Sculpture-network” od 2014. Organizovala je dve kolektivne izložbe u Beogradu povodom Međunarodnog dana savremene skulpture 2016. i 2017. godine. Zaposlena je na Vajarskom odseku Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini. Autor je brojnih umetničko-obrazovnih programa za decu i mlade za koje je dobila nekoliko nagrada. Učestvovala je na brojnim izložbama, umetničkim događajima, likovnim kolonijama i radionicama u Srbiji i inostranstvu. Odabrane samostalne i grupne izložbe: „Knjiga – umetnički objekat 4 / Da li se poznajemo”, Muzej primenjene umetnosti Beograd; „Međuprostor”, Galerija Narodnog muzeja Vranje (2020); „Međuprostor”, „Šok galerija”, Novi Sad (2019); „Skupljači vremena”, Galerija „Meander”, Apatin, 2018; „Skupljači vremena”, Galerija „Remont”, 2018; „Srećnom čoveku sat ne otkucava”, Likovna galerija KCB-a, 2015; „Na povratnom putu”, Galerija savremene umetnosti Pančevo, 2009; „Ne postoji svet, samo ostrva...”, Prodajna galerija „Beograd”, 2008; „Uslojavanje”, Galerija „Zvono”, 2007. Njeni radovi se nalaze u kolekciji Muzeja grada Beograda, u kolekciji Muzeja rudarstva i metalurgije u Boru, u „Telenor” kolekciji savremene srpske umetnosti, kao i u kolekcijama kulturnih centara i privatnih institucija.



 



paklica@gmail.com



 



 

Milena Putnik rođena je 1976. godine. Diplomirala je u oblasti slikarstva na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2001. godine, magistrirala u istoj oblasti 2006, a umetnički doktorat u oblasti višemedijske umetnosti odbranila je 2018. pri Centru za interdisciplinarne studije Univerziteta umetnosti u Beogradu. Od 2001. godine aktivno izlaže, najpre kao samostalni umetnik, a od 2010. godine radi kao nastavnik na Odseku za pejzažnu arhitekturu i hortikulturu Šumarskog fakulteta u Beogradu. Izlagala je na brojnim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu i priredila više samostalnih izložbi i autorskih projekata s kolegama umetnicima i studentima. Skorašnje izložbe uključuju: „Atlas čestica”, Godišnja izložba Sekcije proširenih medija ULUS-a, Umetnički paviljon „Cvijeta Zuzorić”; „Napolju je unutra”, Galerija „Atrijum” Biblioteke grada Beograda (samostalna); dela nastala tokom rezidencijalnog programa Srpsko-belgijski umetnički dijalog, Galerija savremene likovne umetnosti Niš, Paviljon u tvrđavi; „Ovo mesto” (samostalna), Skandinavski paviljon, FLU, Beograd; „Niški salon 12/2”, Oficirski dom, Niš (2018); „Našli smo divno mesto” (samostalna), Gradska galerija Požega; autorski projekat s Nevenom Popović „Pejzaž u kutiji u pejzažu”, Dom kulture „Studentski grad” (2017); „15 godina Nagrade Dimitrije Bašičević Mangelos”, Legat „Čolaković”, MSUB (2016).



 



milenaputnik@gmail.com



 



Mira Odić, samostalni umetnik, po obrazovanju doktor umetnosti, doktorirala je 2021. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, s temom „Ugrožene vrste: vizuelna zbirka sveta koji nestaje – pristup istraživanju od individualnog do participativnog”. U doktorskom umetničkom istraživanju bavila se ekologijom i jezikom, ugroženim vrstama i poezijom, mapirajući svet koji je ugrožen, prateći kreativan proces od ličnog do participativnog, istražujući nove odnose umetnik – umetničko delo – publika. Planira nastavak projekta u drugačijoj formi i uz uključivanje drugih umetnika. Izlagala je na više samostalnih i kolektivnih izložbi, posebno važnim smatra koncept „Međuprostor”, koji realizuje od 2019. zajedno s tri koleginice i prijateljice, u više gradova u Srbiji. „Međuprostor” je dosad realizovan: 2019 – u Centru za kulturu Sopot, u Galeriji „Šokart” Novi Sad, 2020 – u Narodnom muzeju u Vranju i Savremenoj galeriji Zrenjanin, 2021 – u Pančevu i Opovu. Od 2004. godine osmišljava i vodi programe za kreativni razvoj dece i odraslih. Kreativnost je tema koja je okupira još od magistarskih studija, tokom kojih je istraživala umetnički kreativni proces, kroz koncept „Trajanje jajeta – ili stanja jednog umetničkog procesa”. Sredstvima Ministarstva kulture Republike Srbije 2016. izvedena su dva objekta iz projekta „Ugrožene vrste” na Šumarskom fakultetu u Beogradu. Trenutno priprema knjigu o kreativnosti.



 



miraodic@gmail.com



 



 

Ana Piljić Mitrović rođena je 1974. u Pančevu. Diplomirala je na slikarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu 2001. godine, gde je i magistrirala 2008. Od 2001. aktivno izlaže, a od 2004. je u statusu samostalnog umetnika. Radila je kao nastavnik u osnovnoj školi dve godine i učestvovala u realizaciji brojnih radionica za decu mlađeg i starijeg uzrasta. Radila je i kao koautor na ilustrovanju dve knjige za decu. Skorašnje izložbe: „Međuprostor”, Savremena galerija Zrenjanin (2020); „Slika Srbije”, izložba slikarske sekcije ULUS-a, Umetnički paviljon „Cvijeta Zuzorić”, „Zona bezbednosti” (samostalna), Galerija „Reflektor”, Užice (2019); „Izložba vajari/ke Srbije”, Umetnički paviljon „Cvijeta Zuzorić” (2019); „Međuprostor”, „Šok galerija” Novi Sad (2019); „Međuprostor”, Centar za kulturu Sopot (2019); „Staklena bašta” (samostalna), Galerija Kulturnog centra Trebinje (2018); „Slike kojima (ih) pamtimo”, Galerija „Prozor”, Beograd (2018); „Izbor iz kolekcije Galerije SKC-a Kragujevac 2015–2016”, „Kontakt galerija”, SKC Kragujevac (2017); „Lomljivo/FRAGILE” (samostalna), izložba crteža i objekata, Galerija savremene umetnosti Smederevo (2016), 46. Salon umetnosti Pančeva, Galerija savremene umetnosti Pančevo (2016).



 



annapiljicmitrovic@gmail.com


 


 



Datum objavljivanja: 27.05.2021.