Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Međunarodni salon stripa

U periodu od 25. do 28. septembra u Srećnoj Galeriji SKC -a u Beogradu, održaće se VI Međunarodni salon stripa. Specijalni gosti su Dejvid Lojd (UK), Esad Ribić (Hrvatska), Met Holingsvort (USA). Ovom prilikom biće uručeno specijalno priznanje za doprinos srpskom stripu Sećku Jovanoviću.

 




Dejvid Lojd  (Velika Britanija) je započeo svoju strip karijeru 1977. nakon obuke u marketingu: "idealno mesto da se nauči kako da se crtežom privuče pažnja",  kako sam kaže. Počeo je da privlači najviše pažnje kada je počeo da crta za britanski ogranak Marvela, i učestvovao u stvaranju jednog od njihovih najpopularnijih likova - usamljenog borca protiv kriminala Noćnog Gavrana, koji je preteča njegovog najpoznatijeg junaka V, u planetarno uspešnoj V kao Vendeta, koji je kreirao sa Alanom Murom 1980. Od tada je radio mnoštvo stripova uključujući: Hellblazer, Aliens, Global Frequency, and War Stories. Poslednji radovi su mu hvaljeni triler Kickback, i ilustrovani komentari o Sao Paolu.

Bio je od presudnog značaja u stvaranju prve večernje škole crtanja i strip umetnosti u Britaniji, koja se razvijala nekoliko godina u Londonu, a sada  pomaže u inicijativi stvaranja edukativnog website-a  Učionica crtanja..


Esad T. Ribić  (Hrvatska) je rođen u Zagrebu 1972. Završio je Školu za primenjenu umetnost i dizajn, smer grafički dizajn. Počeo je u Zagreb-filmu sa crtanim filmovima kao crtač pozadina i animator.Stripom se počinje profesionalno baviti sredinom 90-ih. Prvi veći strip Codename: Scorpio (scenario: Miki Horvatić) objavljen mu je u Antarctic Press-u 1997. U prestižnoj ediciji DC Comics-a - Vertigo izlazi mu Four Horsemen (sa Robertom Rodijem) 1999. godine. U Marvel prelazi 2000., za koji radi i danas. Trenutno radi na serijalu Submariner: The Depths. Voli muziku, hranu i piće!




Met Holingsvort  (SAD) je rođen u Južnoj Kaliforniji 1968. Crtao je od malena, a odmah po završetku srednje škole, seli se u Nju Džersi da pohađa Džo Kjubert školu crtanja. Dva dana nakon što diplomira u maju, 1991., istog dana dobija posao kao kolorista i za Marvel i za DC. Na proleće 1993., Dark Horse mu nudi poziciju šefa za kolor odeljenje cele kuće. Prihvativši posao, seli se u Portland, Oregon i napušta Marvel i DC. Nakon godinu dana u Dark Horse-u, biva prezasićen politikom izdavačke kuće, daje otkaz i vraća se životu slobodnog koloriste. Ponovo radi za DC, kao i honorarno za Dark Horse. DC mu nudi trogodišnji ekskluzivni ugovor i pozajmljuju novac za računarski sistem, koji ga lansira do novog stepena digitalnog kolorisanja. Nastavlja digitalno da koloriše za: Marvel, DC, Vertigo, Dark Horse, ONI Press, Wildstorm, Top Cow Productions i druge do 2004., kada napušta strip industriju da bi se počeo baviti radom na digitalnim vizuelnim efektima na filmu. Ostaje na filmu 2 godine, radeći za 3 studija: Stan Winston Digital, Rhythm and Hues Studios i Sony Pictures Imageworks, i to na sedam filmova: Nebeski Kapetan i svet sutrašnjice, Elektra, Sereniti, Letopisi Narnije: Lav, veštica i ormar, Fantastična Četvorka, Povratak Supermena i Pravi surferi.

Napušta filmsku industriju 2006., vraća se stripu i seli se u Zagreb novembra 2006. Koloriše čuvene serijale: Preacher, Daredevil, Hellboy, Hellblazer, Death, The Filth, Catwoman, Gotham Central, Tom Strong, Alias, The Eternals i The Immortal Iron Fist.




Dobitnik specijalnog priznanja za doprinos srpskom stripu:


Srećko Jovanović  (Valjevo, 1930.) je diplomirao na odseku slavistika Filološkog fakulteta u Beograda. Počeo je da radi u školama po Srbiji, gde je bio nosilac novih audio-vizuelnih metoda u učenju stranog jezika, naročito u sistemu seminarskih časova u nastavi književnosti. Krajem 1956. godine, zajedno sa kolegom Aleksandrom Lazarevićem, osniva list za decu Dečje novine u okviru vančasovne aktivnosti učenika. Iako je prvi broj lista ostvaren u standardnom obliku školskih listova, brzo se menjao sadržaj i osnovna koncepcija, tiraž počeo frapantno da raste, pa su dvojica osnivača već nakon nekoliko godina "izašli" iz škole i osnovali posebno preduzeće.

Sve vreme, do odlaska u penziju 1995. godine, Jovanović je bio glavni urednik izdavačke kuće Dečje novine, nosilac novih ideja i realizator svih najvažnijih projekata, čime je najzaslužniji za ogroman uspeh same kuće. Bio je pionir u kontaktima sa partnerima iz čitavog sveta: Amerike, Rusije i zemalja trećeg sveta. Kao vrsni pedagog, uspeo je da obuči više generacija uspešnih novinara, urednika, dizajnera i istraživača u oblasti štampe. Već na početku svoga rada, uneo je stripovane sadržaje u sva izdanja Dečjih novina i ovaj vid komunikacije sa stotinama hiljada čitalaca, konstantno negovao i unapređivao osnivajući i objavljujući više specijalizovanih časopisa.

Za svoj rad nagrađivan je više puta, i to za dostignuća u različitim oblastima: Vukova nagrada za razvoj srpskog jezika i kulture, Nagrada Zmajevih dečjih igara za doprinos u negovanju književnosti za decu, Orden rada sa zlatnim vencem za uspehe za celokupnu delatnost, Septembarska nagrada Gornjeg Milanovca za afirmaciju i ugled lokalne zajednice.


Konkurs 6. međunarodnog salona stripa (od 29. marta do 29. avgusta 2008.)


Broj pristiglih radova na konkurs : 210;  Broj zemalja iz kojih su radovi stigli : 32


RADOVI NA KONKURS STIGLI IZ SLEDECIH ZEMALJA: ARGENTINE (1), AUSTRALIJE(1), AUSTRIJE(2), BOSNE I HERCEGOVINE(6), BRAZILA(4), BUGARSKE(2), CRNE GORE(3), EKVADORA(1), GRČKE(3), HOLANDIJE(2), HRVATSKE(9), INDIJE(1), IRANA(5), ITALIJE(3), IZRAELA(2), KINE(2), KIPRA(1), MAKEDONIJE(6), NEMAČKE(3), POLJSKE(1), RUMUNIJE(1),  RUSIJE(3), SINGAPURA(1), SJEDINJENIH AMERIČKIH DRŽAVA(4), SLOVENIJE(3), SRBIJE (...), ŠPANIJE(9), TURSKE(2), UKRAJINE(2), URUGVAJA(1), UZBEKISTANA(2) I VELIKE BRITANIJE(1)


Žiri:

Srećko Jovanović, publicista (predsednik), Vasa Pavković, književni kritičar, Miroljub Milutinović Brada, strip autor, Zlatko Milenković, urednik Strip vesti, Kokan Mladenović, pozorišni režiser

Nagrade:

GRAND PRIX

Najbolje ostvarenje u domenu klasičnog strip jezika

Najbolje ostvarenje u domenu alternativnog strip jezika

Najbolji scenario

Najbolji crtež

Specijalna nagrada žirija za inovaciju


Nagrade žirija u kategoriji takmičara do 15 godina:

    MLADI LAV

    Specijalna nagrada žirija za najbolju ideju

    Specijalna nagrada žirija za zreo i maštovit izraz

    Specijalna nagrada žirija za najmlađeg učesnika


Nagrada Politikinog zabavnika

Nagrada Stripoteke

Nagrada System Comics

Nagrade prijatelja Salona

Nagrade sponzora


Specijalna nagrada Erste Bank


 


Datum objavljivanja: 06.09.2008.