Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Međunarodni Dan sećanja na žrtve Holokausta

Spomen-park Kragujevački oktobar i Muzej "21.oktobar" organizuju poseban program posvećen Međunarodnom danu sećanja na žrtve Holokausta, u utorak 26.januara sa početkom u 11 časova.


 


Program će ove godine zbog epidemije kovida, biti uživo prenošen preko zvanične Facebook stranice muzeja, i biće organizovan bez prisustva publike u našoj kino sali.Naime, svake godine se program kreira oko neke posebne teme koja se direktno odnosi na Holokaust, a to su ove godine reakcije na Holokaust u bivšoj našoj zajedničkoj državi Jugoslaviji, pa sve do današnje Srbije. Konkretno, bavimo se stvaracima koji su kreirali zaokružena, snažna i smislena umetnička dela inspirisani užasom i i singularnošću Holokausta, i samom društvenom klimom u kojoj se sve to događalo, kroz pregled stvaralaštva u filmskoj umetnosti, primeru iz slikarstva, te pregledu i kritici književnog stvaralaštva koja se bazira na važnoj knjizi koju je na tu temu objavio norveški profesor Stejn Vervat, čije uključenje u program je takođe predviđeno.









MEĐUNARODNI DAN SEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA U MUZEJU „21.OKTOBAR“ –

KRAGUJEVAC

„Holokaust : nasleđe fašizma 3“

utorak 26.01.2021.godine

početak u 11:00 časova


PROGRAM ĆE BITI UŽIVO EMITOVAN NA

facebook stranici - Spomen-park Kragujevački oktobar

- Pozdravni govor direktorke Spomen-parka „Kragujevački oktobar“ Marijane Stanković

- Pozdravni govor predstavnika Saveza jevrejskih opština Srbije

- Uvod autora i moderatora programa Marka Terzića (Muzej „21.oktobar) i dr Predraga Muzej „21.oktobar) i dr Predraga Krstića (Muzej „21.oktobar) i dr Predraga Institut za filozofiju i društvenu teoriju, Beograd)


11.30h - Prvi blok/ HOLOKAUST I MLADI

- Razgovor sa onima koji su preživeli Holokaust – Jozef Baruhović - lično svedočenje o Holokaustu (zbog epidemiloške situacije, emitovanje snimka svedočenja na video bimu) – 35 minuta


PAUZA (5 minuta)

12.10h - Drugi blok/ HOLOKAUST U DOMAĆEM FILMU

- prof.dr Nevena Daković (Muzej „21.oktobar) i dr Predraga Fakultet dramskih umetnosti, Beograd)) – HOLOKUAST:


FILMSKE SLIKE I KULTURALNA TRAUMA (Muzej „21.oktobar) i dr Predraga SFRJ-Srbija, 1945-2020) - predavanje o filmovima o Holokaustu, pojavi i prenosu motiva i teme ove jedinstvene istorijske traume u istorija filma SFRJ i Srbije - Pregled i analiza autorskih dela posvećenih Holokaustu ili inspirisani njime, uvodi posmatrače i aktere ovog programa u njegovu ovogodišnju tematiku: domaće umetničke reakcije i interpretacije Holokausta. – 45 minuta


PAUZA (15 minuta)

U TOKU PAUZE: IZLOŽBA RADOVA P.LUBARDE POSVEĆENIH ZLOČINU U ŠUMARICAMA


13.10h - Treći blok/ CIKLUS SLIKA PETRA LUBARDE O 21.OKTOBRU

- Jelena Davidović (Muzej „21.oktobar) i dr Predraga Muzej „21.oktobar“) – analiza ciklusa slika P.Lubarde koji je deo kolekcije Muzeja „21.oktobar“, i muzejske Stalne postavke – Bazične informacije o ovim delima velikog umetnika koji je nastao kao odgovor na zločin u Šumaricama. Zločin počinjen u tri dana oktobra 1941.godine u Kragujevcu, preklopio se i bio sastavni deo procesa ubijanja Jevreja sa idejom njihovog zatiranja. – 20 minuta


13.30h - Četvrti blok/ KAKO (O)POJMITI NEOPOJMLJIVO

- Razgovor povodom domaćeg izdanja knjige Stejna Vervata (Muzej „21.oktobar) i dr Predraga Stijn Varvaet) ) „Holokaust, rat i transnacionalno sećanje: Svedočanstvo iz jugoslovenske i post-jugoslovenske literature“; Moderatorka ovog dela programa je dr Vera Mevorah (Muzej „21.oktobar) i dr Predraga koordinatorka ShoahLab: Labaratorije za izučavanje Holokausta Instituta za filozofiju i društvenu teoriju - Univerzitet u Beogradu). O knjizi i povodom knjige govore:

- dr Aleksandar Pavlović (Muzej „21.oktobar) i dr Predraga Institut za filozofiju i društvenu teoriju, Beograd) – književni teoretičar

- dr Marija Mandić (Muzej „21.oktobar) i dr Predraga Balkanološki institut SANU, Beograd) – filolog

- dr Gordana Todorić (Muzej „21.oktobar) i dr Predraga istraživač saradnik Moše David Gaon Centra u Izraelu) – filolog

- Pozdravno uključenje putem video linka autora.

- Razgovor učesnika programa o recepcijama i reprezentacijama Holokausta, genocida i ratnih zločina. – moderatori dr Predrag Krstić (Muzej „21.oktobar) i dr Predraga Institut za filozofiju i društvenu teoriju, Beograd) i Marko Terzić (Muzej „21.oktobar) i dr Predraga Muzej „21.oktobar)

16.00h – završetak programa


Organizator programa je Spomen-park“Kragujevački oktobar“. Autori programa su dr Predrag Krstić i Marko Terzić. Kustos celine programa je Marko Terzić. Partneri u realizaciji programa su ShoahLab: Labaratorija za izučavanje Holokausta Instituta za filozofiju i društvenu teoriju - Univerzitet u Beogradu, Savez jevrejskih opština Srbije, Centar za primenjenu istoriju - Beograd, FILUM – Kragujevac, Udruženje „Jevrejska digitalna biblioteka“ - Beograd i Centar za izgradnju mira - Kragujevac.


 



 


Datum objavljivanja: 25.01.2021.