Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Mediteran u delima iz kolekcije Pavla Beljanskog

Izložba Mediteran u delima iz kolekcije Pavla Beljanskog i Leto na Trgu galerija. Četvrtak, 14. jun 2018, 21 čas: Autor izložbe: Jasmina Jakšić Subić, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog.


 


U četvrtak 14. juna na platou ispred Spomen-zbirke Pavla Beljanskog u 21 čas biće otvorena izložba Mediteran u delima iz kolekcije Pavla Beljanskog autorke Jasmine Jakšić Subić, višeg kustosa Spomen-zbirke. Otvaranjem izložbe započinje i manifestacija Leto na Trgu galerija. U okviru programa otvaranja nastupiće Gudački kvartet „Habanera“.





Izložbom Mediteran u delima iz kolekcije Pavla Beljanskog otvaraju se nova sagledavanja jedne od najznačajnijih zbirki moderne umetnosti kroz posebne tematske okvire. Projektu je prethodio temeljan naučno-istraživački rad čiji rezultat su  izložba i bogat prateći program, uz smenjivanje manjih postavki koje dodatno akutelizuju temu Mediterana. Od 2. avgusta studenti Akademije umetnosti u Novom Sadu izložiće radove inspirisane Mediteranom, a krajem avgusta, planirana je i svojevrsna „izložba publike“ s razglednicama, fotografijama i snimcima koje će građani poslati Spomen-zbirci s različitih obala Mediterana tokom nastupajućeg leta. Izložba se realizuje zahvaljujući finansijskoj podršci Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama AP Vojvodine, kao i saradnji sa mnogobrojnim pojedincima,  institucijama i ambasadama. Izložba će biti otvorena do 2. septembra.





Spomen-zbirka Pavla Beljanskog i Galerija Matice srpske su tokom prethodnih godina organizovale manifestaciju Leto u vrtu galerija, koju su Novosađani prepoznali kao pravo „kulturno“ osveženje tokom letnjih meseci. Ovogodišnjoj manifestaciji pridružuje se i Galerija likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića, te ona prerasta u Leto na Trgu galerija. Manifestacija će biti otvorena izložbom Spomen-zbirke Pavla Beljanskog Mediteran u delima iz kolekcije Pavla Beljanskog i nastupom Gudačkog kvarteta „Habanera“.



Program izložbe, MEDITERAN U DELIMA IZ KOLEKCIJE PAVLA BELJANSKOG, tokom juna:



Spomen-zbirka Pavla Beljanskog



Četvrtak, 21. jun 2018, 19 časova

Putovanja Pavla Beljanskog

Tematsko predavanje

U kontekstu aktuelne izložbe Mediteran u delima iz kolekcije Pavla Beljanskog, obeležavanje godišnjice rođenja kolekcionara Spomen-zbirka posvećuje njegovim putovanjima. U svim mediteranskim zemljama koje su bile inspiracija stvaraocima iz njegove kolekcije boravio je i sam Beljanski. O ovim njegovim susretima s mediteranskim podnebljem govoriće Jasmina Jakšić Subić, viši kustos Spomen-zbirke Pavla Beljanskog.

     

Subota, 30. jun 2018, 13 – 14.30 časova

Naše more

Radionica za bake, deke i decu

Kroz razmenu uspomena na more, a inspirisani aktuelnom izložbom Mediteran u delima iz kolekcije Pavla Beljanskog, bake i deke će putem priča i fotografija, uz kreativnu radionicu unucima dočarati svoja iskustva i doživljaje s morskih obala.



Program manifestacije  LETO NA TRGU GALERIJA 2018, tokom juna:



Četvrtkom, od 21 sat:



14. jun

Svečano otvaranje izložbe

Mediteran u delima iz kolekcije Pavla Beljanskog



Plato ispred Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, Trg galerija 2



Otvaranjem izložbe koja pruža novo sagledavanje dela iz kolekcije Pavla Beljanskog kroz prizmu Mediterana, započinje i manifestacija Leto na Trgu galerija. U okviru programa otvaranja nastupiće i Gudački kvartet Habanera uz prepoznatljive melodije mediteranskih zemalja.



21. jun

*Filmsko veče

Klimt



Zajednički vrt galerija, Trg galerija 1–2



U saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom u Beogradu biće prikazan film Klimt koji predstavlja omaž čuvenom bečkom umetniku i njegovom životu u bogatom istorijskom kontekstu epohe Fin de Siècle. * Organizacija Galerije Matice srpske


 



 


Datum objavljivanja: 28.05.2018.