Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Medijska slika EU u Srbiji

Razgovor "Medijska slika Evropske unije u Srbiji" održaće se u subotu, 9. maja u 18 časova, u Evropskom centru za kulturu i debatu Grad, Braće Krsmanović 4.

 


Koliko su građani Srbije (ne)informisani o Evropskoj uniji i procesu evropskih integracija? ......Na koji način srpski mediji izveštavaju o odnosima Srbije i Evropske unije?....Da li su različite medijske slike Evropske unije samo deo marketinga političkih partija?........


Na ova pitanja će pokušati da odgovore: 

Velimir Ćurgus Kazimir, direktor Medijske dokumentacije Ebart i Maja Divac, urednica tv magazina Evronet.

Razgovor vodi: Milan Rakita, sociolog.


Na početku razgovora biće predstavljena interne arhiva medijske građe na temu odnosa Srbije i Evropske unije www.euclip.nb.rs, kreirana u saradnji Narodne biblioteke Srbije i Medijske dokumentacije Ebart.


Razgovor Medijska slika Evropske unije u Srbiji je prvi u nizu razgovora i predavanja koja će biti održana u maju 2009. godine u Kulturnom centru Grad, Narodnoj biblioteci Srbije i Fakultetu političkih nauka, a u okviru projekta Narodne biblioteke Srbije i Medijske dokumentacije Ebart "Evropske integracije - mediji i biblioteke u Srbiji". Cilj projekta je kreiranje digitalne arhive novinskih članaka i video klipova iz domaćih medija na teme evropskih integracija, EU i odnosa Srbije i EU, kao i onlajn Bibliografije knjiga i članaka na pomenute teme.


 Arhiva je onlajn dostupna na vebstranici projekta  www.euclip.nb.rs i obuhvata relevantne članke iz kompletne domaće dnevne i nedeljne štampe i priloge iz informativnog programa svih televizija sa nacionalnom pokrivenošću od januara 2008. do danas; pretraživa je prema ključnoj reči i nekoliko parametara pretrage, a pristup je besplatan. Bibliografija knjiga i članaka obuhvata period od 1995. do 2009. godine. Vebsajt sadrži i medijske analize i linkove relevantnih institucija i medijskih kuća, a namenjen je novinarima, bibliotekarima, studentima, medijskim analitičarima, istraživačima iz oblasti medija, istorije i politike, relevantnim institucijama, ali i svim zainteresovanim građanima.


 


 


Datum objavljivanja: 08.05.2009.