Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Mediaphosis

Na izložbi MEDIAPHOSIS, koja će biti otvorena 7. aprila u 19 sati u Galeriji Doma omladine Beograda predstavljaju se radovi mladih umetnika koji žive i rade u Hagu. Autorke izložbe su Selena Savić i Marija Đorgović. Izložba traje do 19. aprila.

 


Umetnici danas često "tranziraju" iz medija u medij, koriste se svim sredstvima izražavanja i to ne u formi naglašenog postupka "izlaska iz okvira" već kao čin snalaženja, neka vrsta "žongliranja" u nesagledivoj mogućnosti izbora sa kojom smo svakodnevno suočeni. Ogromna količina 'alternativa' i primoranost na izbor otvara prostor za intervenciju na mediju. Ovakva aktivnost – razotkrivanje i "krekovanje" postaje MANIR.   


Na izložbi MEDIAPHOSIS u Galeriji Doma omladine Beograda biće predstavljeni radovi mladih umetnika koji žive i rade u Hagu. Volfgang Bitner (Wolfgang Bittner) Lindsi Hausden (Lyndsey Housden), Joko Sejama (Yoko Seyama)  Lars Kinde (Lars Kynde), Jerun Aitendale (Jeroen Uyttendaele), Rašida Ziani (Rachida Ziani) i Selena Savić predstaviće se beogradskoj publici video i audio instalacijama, arhitektonskim intervencijama kao i ‘neobičnim’ muzičkim instrumentima. Format i sadržaj radova ukazuju na savremenost pristupa koji nije pitanje opredeljenja već metod interpretacije stvarnosti. 

Svesni smo da je danas sve u pokretu, neprestana metamorfoza zahvatila je sve aspekte života i stvaralaštva. Neka vrsta metastaze odlučivanja preokupira kretivni proces današnjeg umetnika. Pitanje izbora nije više pitanje orijentacije već pristajanja.


Izložba MEDIAPHOSIS je deo projekta koji je zamišljen kao prezentacija različitih programa s ciljem da se pokrene diskusija o mogućim aspektima transformacije medija. U kontekstu površinske promene i dubinske nestabilnosti umetničkog proizvoda, izložba se bavi različitim aspektima savremenih umetničkih praksi postavljajući pitanja o tome do koje mere koristimo medij da nam omogući kreaciju i u kom trenutku on počinje zauzvrat tu kreaciju da oblikuje. Gde je granica medija i procesa kada medij postaje sam sebi svrha? Koliko sam medij oblikuje i formira razlicite pristupe i odnose prema radu? Projekat "Mediaphosis" pruža jedan kritički osvrt na pojam izbora kao takvog kada je u pitanju tehnika i tehnologija umetničkog izraza.     

 

Biografije umetnika:


Volfgang Bitner (Wolfgang Bittner) je mladi austrijski vizuelni umetnik čiji se rad kreće u polju videa, fotografije i multimedijalne instalacije. Pored produkcije kratkih filmova, izrade fotografija i interaktivnih instalacija, realizovao je video projekcije za pozorište i audiovizuelne žive nastupe. Učestvovao je na brojnim međunarodnim izložbama, filmskim festivalima i pozorišnim predstavama. Trenutno je na studijama master programa ArtScience / Odsek za sliku i zvuk na Kraljevskom Konzervatorijumu u Den Hagu, Holandija. 

http://www.wolfgangbittner.com    


Lindsi Hausden (Lyndsey Housden) je britanska umetnica i producentkinja, diplomirala likovnu umetnost i intermedije na Kingston Univerzitetu u Londonu.  Njen rad se kreće od performansa u javnom prostoru do "bio-arta"  i istraživanja mogućnosti povezivanja mikro i makro sveta metodima pejzažne arhitekture. Sarađivala je sa mnogim značajnim umetnicima u Britaniji i Holandiji, gde od 2006. godine živi i radi.   


Jerun Aitendale (Jeroen Uyttendaele) je studirao audio-vizuelnu umetnost, odsek za radio na RITS akademiji u Briselu. Centralna tema Jarunovog rada je zvuk posmatran kao fizički skulptoralni entitet. Kroz izradu zvučnih skluptura, kinetičkih objekata, instrumenata ili kompozicija, on pokušava da se izrazi intuitivnim poetskim jezikom koji komunicira kroz inherentne odlike datog medija. Radove "Prazna traka" (2003), "Monolitna promenada" (2006) i "Grafitni interfejs" (2007) i "Svetlucajuća polja" (2008) izlagao je u Belgiji i Holandiji.   


Lars Kinde (Lars Kynde) je mladi danski kompozitor, diplomirao na Kraljevskoj muzičkoj akademiji u Kopenhagenu 2007. godine. Multimedijalni pristup zvuku  Lars ugrađuje u svoje kompozicije koje su izvođene na mnogobrojnim koncertima i festivalima u Danskoj, Holandiji i Austriji.    


Rašida Ziani (Rachida Ziani) je vizuelna umetnica francuskog porekla koja pretežno radi u mediju crteža. Proširujući ovaj medij konceptualnim pristupom delu kao procesu, kao strukturi ona uspostavlja vezu između tradicionalne umetničke tehnike i savremenog narativa. Izlagala je u Francuskoj i  Holandiji.    


Joko Sejama (Yoko Seyama) je umetnica i arhitekta poreklom iz Japana. Diplomirala je na Musašito Univerzitetu u Japanu i Herit Ritveld Akademiji u Holandiji. Svoje dvanaestogodišnje plesno iskustvo pretočila je u interesovanje za kreiranje instalacija za performans u prostoru. Svojim izrazito konceptualnim pristupom dramatizuje prostor i njegove pojavne oblike.     


Selena Savić je umetnica koja se pretežno bavi zvukom i instalacijom. 

Fascinaciju sistemima i društvenim fenomenima iskazuje baveći se idealističkim projektima (re)konstrukcije društvenih i ličnih odnosa, uloge informacije i medija u svakodnevnom životu. Diplomirala 2006. godine na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. Trenutno na studijama "Media Design MA" na Piet Zwart Insitutu u Roterdamu, u Holandiji. 


 


Datum objavljivanja: 02.04.2009.