Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Mediala: Nekad i sad

U utorak, 16. maja u prostorijama galerije RTS-a biće svečano otvorena izložba pod nazivom Mediala: Nekad i sad, uticaji koje je Medila ostavila na savremeno likovno stvaralaštvo, autorki Biljane Jotić i Maje Živanović.


 


Postavka nastoji da pozove na generacijsku komunikaciju i kontinuitet u stravaralaštvu, podstaknut uticajima grupe Mediala, pokretačke i originalne snage. Pored  zrelih radova prepoznatljivih i upečatljivih autora, članova grupe Mediala koji su svojim delima ostavili neizbrisiv trag u kulturnom nasleđu na ovoj izložbi biće predstavljeni radovi umetnika savremenika u čijim je delima prepoznatljivo likovno nasleđe medialnog duha  metafizike, vanvremenskog i jedinstvene fantastike.  Jedinstvenost prostora  u kome će se izložba realizovati podstakla je autorke projekta da uvrste video radove na kojima su razgovori sa članovima grupe Medila, vredno arhivirani, a sve u cilju poziva na približavanje komunikacije mlađim generacijama kojima je ovaj način sabiranja informacija bliži. Vizuelnim i video sadržajem izložba ciljano poziva mlađe likovne i druge generacije da se upoznaju sa ovim delom kulturnog nasleđa.


Obimnom izložbom  objedinjeni  su radovi samog jezgra jednog od najautentičnijih umetničkih pokreta na ovim prostorima, umetničke grupe "Mediala", koju su činili Leonid Šejka, Olja Ivanjicki, Milovan Vidak, Miro Glavurtić, Siniša Vuković, Milić od Mačve, Svetozar Samurović, Kosta Bradić, Miodrag Dado Đurić, LJubomir LJuba Popović, Uroš Tošković i Milan Popović, ali i pojedinačna dela iz opusa odabranih savremenih likovnih umetnika: Mihajla Đokovića Tikala, Željka Tonšića, Željka Đurovića,  Dragoslava Živkovića, Zorana Velimanovića, Vladimira Dunjića, Milana Tucovića, Predraga Peđe Miloševića, Katarine Zarić, Saše Marjanovića, Vuka Račića, Slavka Krunića, Marka Tubića, Damjana Kovačevića, Nemanje Mata Đorđevića, Kristine Pirković, Vladimira Lalića, Đerđi Ačaji, Luke Radojevića, Vojislava Radovanovića i Tijane Kojić - uz napomenu da uticaji "Mediale" mogu da se prepoznaju ne samo kod ovih, selektovanih savremenih umetnika, već i kod niza drugih, koji zbog ograničenosti prostora nisu mogli  da budu zastupljeni na ovoj postavci. Izraz svakog od ovih savremenih stvaralaca ponaosob proizilazi iz činjenice da pomeranje granica aktuelnog stvaralaštva ima svoje uporište u "Mediali".

Biljana Jotić i Maja Živanović


 



 


Datum objavljivanja: 09.05.2017.