Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

MCpresento - Artist Talks: Zorica Čolić

Poziv u sredu, 6. jula, u 18 časova, na Artist Talks, koji će voditi nezavisna kustoskinja Maja Ćirić sa umetnicom Zoricom Čolić. Razgovor se održava u sklopu MCpresento platforme u saradnji sa Umetničkim prostorom U10.

 



 


MCpresento – ARTIST TALKS je nastao iz potrebe da se javnim razgovorima popularizuju uvidi u nove umetničke prakse. Nomadska platforma je rezultat simbioze aktivnih umetnika i nezavisne kustoskinje dr Maje Ćirić. Cilj platforme je da „pokrene gomilu” (MC – move the crowd) u smeru razumevanja aktuelne umetničke produkcije u kontekstu transhumanizma, posthumanizma, sajber kapitalizma i sličnih teorija i sa njima povezanih fenomena.



Zorica Čolić je vizuelna umetnica, rođena u Srbiji, koja živi i radi u Njujorku. Koristeći širok spektar medija kao što su video, zvuk, pronađeni materijali i tekst, često kombinovani u hibridizovane oblike, ona se bavi temama koje ljudsko telo posmatraju kao kulturološki simptom. Utemeljujući svoju praksu u istraživanju, ona kritički istražuje kako se naše fizičko i mentalno zdravlje ukrštaju sa politikom, ekonomijom, polom i seksualnošću.



Čolić je bila rezidencijalna umetnica na nezavisnom studijskom programu muzeja Whitney; programu „Artist in the Marketplace” u Muzeju umetnosti u Bronksu; mentorskom programu za umetnike-imigrante NIFA; Institutu za elektronske umetnosti, Alfred, Njujork; Međunarodnoj letnjoj akademiji, Salcburg, Austrija. Završila je osnovne studije slikarstva na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i master studije elektronske integrisane umetnosti na Univerzitetu Alfred (Alfred, Njujork).



Čolić je izlagala internacionalno na brojnim samostalnim i grupnim izložbama, uključujući one u: „Elizabeth Foundation for the Arts Project Space”, Njujork; Energetski muzej u Santralistanbulu, Istanbul, Turska; Muzej savremene umetnosti, Lajpcig, Nemačka; Muzej istorije Jugoslavije, Beograd. Dobitnica je stipendija od institucija kao što su: Fondacija za savremenu umetnost (Njujork, Njujork), KulturKontakt (Austrija), Ministarstvo kulture (Srbija), Gete institut (Nemačka). Objavljuje tekstove i medijske radove, a nedavno su objavljeni video i tekst „Cutaneous Vision” u časopisu Flat, izdanje „Touch”, čiji je osnivač UCLA odeljenje za Design Media Arts.


 



Datum objavljivanja: 05.07.2022.