Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Matine party u Kontekst galeriji

Kontekst galerija, subota, 21. februar, od 15h do 20h, Matine party povodom trećeg rođendana i štampanja trogodišnje arhive Kontekst galerije!

 


Kontekst galerija će u subotu proslaviti svoj treći rođendan!


Tom prilikom ćemo predstaviti i pokloniti našim gostima/šćama trogodišnju arhivu Kontekst programa!

Zahvaljujemo našoj publici, saradnicima/ama, drugarima/cama, volonterima/kama, komšijama/nicama i svima onima koji su Kontekst program učinili mogućim!




Kontekst galerija je samoorganizovan, nekomercijalan alternativni prostor koji se nalazi u Centru za kulturu "Stari grad" u Beogradu.


Kontekst galerija je pokrenuta kao program Foruma mladih Centra za kulturu Stari grad zahvaljujući otvorenosti direktorke Ljubice Beljanski Ristić koja je omogućila prostor delovanja Kontekst galerije, finansijsku i logističku podršku, čime je bila pokrenuta inicijativa transformacije jednog dela kulturnog centra u galeriju koja služi kao izložbeni prostor, ali i kao mesto alternativnog obrazovanja i istraživanja u oblasti savremene vizuelne umetnosti i kulture. Kontekst galerija je zvanično otvorena 11. februara 2006. Od avgusta 2007. godine, Kontekst galerija se razvija u okviru neprofitne platforme za savremenu umetnost i kulturu - Kontekst ali i dalje kao program Centru za kulturu "Stari grad". Period od tri godine prekornog rada galerije (i centra) predstavlja jedan pokušaj unapređivanja, održavanja i borbe za delovanje u uslovima konstantne neizvesnosti mogućnosti korišćenja fizičkog prostora za rad, pokušaj opstanka i realizacije nekomercijalnih programa u instituciji kulture koja pokušava da opstane u vreme kada "zakoni" privatizacije, profita i kapitala sve više određuju svaki oblik kulturnog delovanja.


Tokom protekle tri godine rada, Kontekst galerija je pre svega predstavljala radove mladih umetnika/ca, pokretala diskusije o fenomenima u savremenoj umetnosti, kulturi i društvu. Kroz izložbe, prezentacije, predavanja, panel diskusije, radionice itd. Kontekst galerija je težila iniciranju i razvijanju kritičkog diskursa u savremenoj umetnosti i kulturi. Rad na koncipiranju programa galerije i njegovoj realizaciji je za nas ujedno predstavljao i proces samoobrazovanja, refleksije, samokritike i promišljanja. Stoga se program galerije menjao u pravcu jasnije i doslednije vizije i profilisanja našeg delovanja u jednom društvenom okviru. Ono do čega smo, tokom rada i konstantnog procesa učenja i interakcije sa lokalnim i internacionalnim, umetničkim i - što je jako važno - aktivističkim scenama došle/i, razumevanje je našeg rada kao jedne vrste prostora za kritičko i političko delovanje kroz savremenu umetnost i kulturu.


 


 


Datum objavljivanja: 18.02.2009.