Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Maske Gordana Nikolića

U Arte Galeriji 10. novembra u 20h biće otvorena izložba “Maske”, slikara Gordana Nikolića. Posetioci izložbe moći će da vide novo platno dimenzija (160x220 cm), koje predstavlja jednu od varijacija na temu maske, omiljenog motiva ovog umetnika.

 


U postupku slikanja maski, Gordan Nikolić kreće od predmeta da bi, postepenim svođenjem slike na osnovne piktoralne elemente, lišavajući se detalja i oblika kroz konstantno variranje jednog motiva na svojim platnima, došao do samog ruba apstrakcije. Na izložbi u Arte Galeriji biće učinjen pokušaj da se taj put od predmetnosti do asocijativne apstrakcije predstavi slajdovima koji će se smenjivati na LCD televizorima, dok će veliki broj starijih slika maski biti prikazan takođe u elektronskoj formi, na foto frejmovima. Na spratu će biti postavljen izbor maski iz različitih perioda umetnikovog stvaralaštva.


Ovaj vid elektronske prezentacije starijih dela jednog umetnika uobičajen je za Arte Galeriju, a njime se teži da se pokaže da najraznovrsnija i najrazličitija dela, umetnici i njihovi opusi mogu biti adekvatno predstavljeni na ovaj način. Na izložbi Gordana Nikolića, elektronski uređaji koji će se naći u okviru postavke imaće još jednu funkciju, jer će brojni nasumično postavljeni mali ekrani takođe biti u službi kreiranja neobične i specifične atmosfere. Otkrijte kakve priče kriju maske Gordana Nikolića...




Gordan Nikolić rođen je 1951. godine. Magistrirao je na FLU u Beogradu, gde danas predaje kao redovni profesor. Od 1986. godine do danas izlagao je brojnim značajnim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu, a važnije samostalne izložbe imao je u Beogradu u galerijama Haos, Zepter, Prodajnoj galeriji i drugim, a u dva navrata izlagao je i u londonskoj galeriji "East West". Dobitnik je više nagrada za slikarstvo i crtež, a dela mu se nalaze u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu i  mnogim privatnim zbirkama Evrope i Amerike.


Izložba će biti otvorena do kraja meseca


 


Datum objavljivanja: 10.11.2008.