Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Maša Paunović: Oslobađanje

U beogradskoj Galeriji `73 u četvrtak 12. avgusta, sa početkom u 19h. biće otvorena izložba skulptura "Oslobađanje",vajarke Maše Paunović. Postavku čine skulpture od kamena, drveta i metala, nastale u periodu od 2017-2020. godine. Izložba traje do 24. avgusta.


 


Ovaj serijal skulptura nastao je na temu „Oslobadjanje“ , odnosi se na oslobađanje emocije, oslobađanje presije, oslobađanje materije. Po rečima autorke, njene skulpture su autobiografske, vezane za njenu ličnu  intimu i osećanja kroz koja prolazi.

 


„Skulpture su svaka pojedinacno individua za sebe, svaka ima svoju dinamiku i svaka od njih teži ka tome da se poveže sa prostorom oko sebe i da oslobodi svoje emocije i svoju energiju u bezpovratan proces razmene i povezivanja. Ideja je da svaka skulptura predstavlja jedan živi organizam, koji ima svoju potrebu za razvojem, postajanjem, širenjem I kontaktom sa okolinom. Tako je vizuelno skoro svaka od ovih skulptura dualistična, uvek postoji  jedan miran I stabilan deo, dok je drugi živ I pokretan“.


Maša Paunović je rođena 30.novembra 1981. godine u Beogradu. Diplomirala je 2005 god. na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu na odseku vajarstvo, u klasi prof. Zorice Janković i prof. Miluna Vidića. Iste godine je upisala magistarske studije i u julu 2010. je odbranila magistarski rad na temu „Sanduk-duh vremena, Trg Republike, Beograd“ iz oblasti vajarstvo. 2012. završila je kurs specijalizacije u oblasti umetničke obrade metala kod vajara Arnalda Pomodora, u institutu „Centro Tam“ u  Italiji. U Narodnom muzeju u Beogradu 2014. godine položila je stručni ispit i stekla pravo na stručno zvanje konzervator-restaurator.


Samostalne izložbe:

2006. Galerija “Mostovi Balkana”, Kragujevac   

2009. Galerija ’’ULUS’’, Beograd

2010. Etnografski Muzej, Odbrana Magistarske teze na temu ''Sanduk vremena, Trg    Republike, Beograd''

 2013. Galerija ’’Kuća Vojinovića’’, Inđija

2016. Vongol art haus, Gongđu/Južna Koreja

2017. Galerija “Mostovi Balkana“, Kragujevac    


Učestvovala  na preko 100 kolektivnih izložbi kao i na brojnim internacionalnim vajarskim simpozijumima. Skulpture nastale na simpozijumima su deo javnih prostora gradova u kojima su realizovane, ima ih 26, i pored Srbije, nalaze se u sledećim zemljama: Slovenija, Austrija, Italija, Španija, Portugalija, Nemačka, Danska, Rumunija, Bugarska, Turska, Iran i Južna Koreja.


Dobitnica je pet nagrada u oblasti skulpture, od kojih se izdvajaju : Prva nagrada za skulpturu na simpozijumu Artifeks u Španiji , kao i Druga nagrada za idejno rešenje spomenika Milošu Obrenoviću na istoimenom konkursu opštine Požega za spomen obeležje, Srbija.


 



Datum objavljivanja: 11.08.2021.