Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Maša Ničić: Neobična obična stvarnost

Atelier DivArt u utorak 21. devembra u 19h otvaranje izložbe Maše Ničić „Neobična obična stvarnost“. Izložba traje do 31. decembra 2021.

 



 


Galerija DivArt publici predstavlja samostalnu izložbu akvarela Maše Ničić pod nazivom „Neobična obična stvarnost“. Umetnica vlada tehnikom akvarela ostvarujući slike visokog kvaliteta. Nadahnućem i izvrsnom lilkovnom veštinom iznedruje prizore visoke estetske vrednosti u koje suptilno ugrađuje svoje emocije i razmišljanja.



"Jednostavnost svakodnevnog načina življenja, izgubljene vrednosti, kao i rafinirana nota autobiografskog, prevedeni u jednu od najzahtevnijih i najspecifičnijih likovnih tehnika - akvarel - čine izložbu mlade beogradske umetnice Maše Ničić. Postavkom je objedinjeno nekoliko ciklusa nostalgičnih prizora prošlosti, transponovanih u sadašnjost, kao i fragmenti esencijalne lepote spontanog i trenutnog. Uravnoteženi figurativni, koloristički i kompozicioni odnosi, doprinose da i mi osetimo te momente metavremena. Intimistički portreti, grupni i individualni, donose divan mir posmatraču. Žanr scene s likovima iz ne tako daleke prošlosti, obojene toplom umbrom i plavom bojom, a nekada akcentovane crvene i zelene - prenose vedrinu i čine da osetimo zašto je tako dragoceno uživanje u svakom minutu: bilo da telefoniramo, opuštamo se u vožnji i druženju s prijateljima ili porodicom, svaki trenutak je jedinstven. Jer, poetsko stanje je preko potrebna osnova umetnosti, a Maša ume da ga transponuje u svoje radove neprimetnom lakoćom fino bojenih površina i mirne atmosfere." Navodi Maja Živanović, novinar i likovni kritičar.







Maša Ničić je diplomirala na Akademiji SPC na smeru restauzator-konzervator, a posle pripravničkog staža položila stručni ispit u Narodnom muzeju u Beogradu (2012) i stekla pravo na stručno zvanje. Takođe je Fakultetu za fiziku u Beogradu diplomirala opštu fiziku. Član je ULUPUDS-a od 2013. godine. Dobitnica je nekoliko nagrada i priznanja. Učestvovala je u brojnim projektima očuvanja spomenika kulture i grupnim izložbama, kao i na konzervatorskim i restauratorskim radovima na slikama i ikonama iz privatnih kolekcija.


 



Datum objavljivanja: 20.12.2021.