Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Marta Božik: Snaga emocija

Otvaranje samostalne izložbe grafika Marte Božik, pod nazivom, "Snaga emocija" u utorak 27. juna, u 19 sati. Izložba će biti otvorena do 8. jula svakog dana u Galeriji Zadužbine Ilije M. Kolarca od 10 do 20 sati (sem nedelje).


 


Oduvek sam volela linije. Toliko toga se može reći uz pomoć linija. U ovoj seriji grafika odlučila sam da se držim isključivo linija. Linija života, linija srca na našim dlanovima, ili linije otisaka prstiju mesta su na kojima naše telo prima mnoge spoljne nadražaje. Unutrašnjost našeg tela takođe se sastoji od linija, kanala kojima npr. teče krv, kao  i mreže nerava koji su putevi za prenošenje signala primaocima poput srca i mozga.

 

Pretpostavljam da sam još uvek zainteresovana za istu materiju – primanje sveta. Radi se samo o tome kako osećam svet, kako ga doživljavam, u kojoj meri je ovaj doživljaj povezan sa fiziologijom. Moje telo je moj predajnik, zahvaljujući njemu ja primam spoljne nadražaje. Potreban mi je dodir da bih razumela svet. Želim da znam da li su ove žene, koje sam ja odabrala, imale slične osećaje. Kako su osećale svoja tela i dodir? Da li su želele da dodirnu svet isto koliko i ja? Postale su mi veoma bliske zbog svoje senzualnosti, osećanja, duhovnosti. Posmatrajući njihove lične živote i stvari koje su radile, ja ih upoznajem, učeći o njihovom načinu primanja, osećanja.

Vidim njihovim očima, osećam njihovim telima, a grafike koje ih prikazuju otkrivaju naš odnos. Ovo je fizička slika njihovog uticaja na mene. Ovo je njihova ,"aura", njihova ,"pojava", njihova ,"energija". Ja zaista verujem da dobro umetničko delo sačuva česticu svog autora, neku sićušnu živu česticu koju on nudi svetu. Energiju kojom njegovo delo zrači prema drugima.



Stvaranje ne umire sa završenim delom, tad počinje da živi. To je ono što mene zanima – ta nevidljiva čestica koju ove žene iskreno nude svetu. Ova čestica, ova energija krije se u svakom tekstu Vulfove, Platove, Dikinsonove, u Pininom plesu i Fridinim slikama. Zbog toga je čitanje njihovih biografija, dnevnika, pisama bilo toliko važno za mene. Iz njih saznajem više o tome kako su one doživljavale svet i kako je svet na njih uticao.



Na taj isti način razumem svoj umetnički rad o njima. Čula su iznad konteksta i znanja, ona su glavni alat za istraživanje date pojave. Tako posmatram umetnost ovih žena i volela bih da tako drugi posmatraju moju umetnost. To nisu ni portreti ni opisi, to su jasne prezentacije pojava takvih kakve jesu. NJihova dela posmatram čulno i osećam istinu koja iz njih proizlazi, ne iz njihovog sadržaja već iz njihove unutrašnje energije. Ova energija je tu svesno ugrađena, kroz njihovo nuđenje svetu dela sebe samih. Tako one služe svetu, rade za svet, za druge, za istinu.



(Prerađeni tekst iz doktorskog rada "Dodir" Marte Božik)





Poljska umetnica Marta Božik (Marta Božyk) rođena je 1973. u Krakovu. Doktorirala je 2013. na Akademiji lepih umetnosti Jan Matejko, gde predaje od 2006. godine u Studiju za drvorez Odeljenja grafičke umetnosti. NJeni radovi u tehnici linoreza prikazani su na više od stotinu zajedničkih i petnaest samostalnih izložbi u Poljskoj, Japanu, SAD, Srbiji i Velikoj Britaniji, i mnoga od njih nalaze se u umetničkim kolekcijama širom sveta. Više puta nagrađivana, Marta Božik je i istaknuti kustos i članica žirija velikog broja izložbi i umetničkih projekata širom sveta.



http://www.martabozyk.asp.krakow.pl

http://www.martabozyk.blogspot.com

http://www.pinterest.com/martabozyk/my-prints/


 



Datum objavljivanja: 26.06.2017.