Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Marko Kresoja: Golicava tuga kreacije

Izložba doktorskog umetničkog projekta „Golicava tuga kreacije – skulpture u drvetu / kombinovana tehnika“ autora Marka Kresoje otvara se 2 februara u Galeriji FLU, Knez Mihailova 53.


 


Doktorski umetnički projekat „Golicava tuga kreacije – skulpture u drvetu / kombinovana tehnika“ zasniva se na umetničko – praktičnom, teorijsko - metodološkom i istraživačkom radu, koji je nastao tokom doktorskih umetničkih studija na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Kombinovanjem drveta i otpadnih materijala (metal, guma, plastika...) nastojim da uobličim i materalizujem drugo lice sveta, gde je stvarnost ponekad iščašena i izokrenuta. Skulpture predstavljaju pokušaj da vizuelno ispričam anegdotu o vremenu u kom živimo, kao i o odnosima koji u njemu vladaju.



U savremenom potrošačkom društvu svojstveno je da se određeni proizvodi menjaju novijim i kompaktnijim proizvodom, pa čak i pre isteka njegovog eksploatacionog veka. Takav odnos društva dovodi do akumulisanja otpada u vidu javnih i divljih deponija, ostrvima plastičnog smeća koja plutaju rekama, jezerima i okeanima, kao i zagađenju kvaliteta životne sredine, narušavajući tako osetljivi ekološki balans, po kome je Zemlja svojstvena. Drvo je sa druge strane jedan od najstarijih živih organizama, najvažnji prirodni resurs i jedan od retkih koji se može potpuno obnoviti. Kombinovanjem drveta i otpadnih materijala u skulpture pokušavam da utkam i treći  neopipljivi faktor, a to je satira, jer ona ima sposobnost da istakne i kritikuje nedostake izvesnog ljudskog ponašanja, poroka, gluposti i društvenih pitanja.


 



Datum objavljivanja: 31.01.2022.