Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Marko Đurica: Ukrajina

U Ustanovi kulture Parobrod od 3 - 14 juna održaće se samostalna izložba fotografija autora Marka Đurice, "Ukrajina".

 



 


Ukrajinski rat je kao i svaki drugi rat besmislen i jeziv, a ljudi u njemu pate bez razlike na stranu u sukobu.



Ovo nisu opšta mesta, naprosto je teško definisati ljudsku patnju u ratu jer se ona svaki dan manifestuje na najneverovatnije na č ine od kojih mnogi nisu ni vidljivi na prvi pogled.



Ovaj konflikt i mržnja koja je u njemu iznikla odraz su svega što su Ukrajina i njeni narodi prošli kroz vekove - od Zlatne Horde, kozaštva, hetmanata, Bele garde i Crvene armije, Sovjetskog Saveza, gladomora, Velikog otadzbinskog rata, pogroma nad Jevrejima, sibirskih gulaga, kolhoza, Černobila i najnovije geopolitike.



Markova izložba pokazuje ukrajinski konflikt i ljude u njemu onakvim kakvi oni jesu, kakvim smo ih zajedno gle dali radeći tamo za novinsku agenciju Reuters. Strašnima, smešnima, grotesknim i životnim. Fotografišući zbivanja na istoku Ukrajine, Marko je otišao nekoliko velikih koraka od očiglednog, dnevnog i senzacionalistickog. Ove fotografije se ne zaboravljaju.



Marko Đurica je rođen 1975. godine u Beogradu. Dokumentarnom fotografijom se bavi od 1997. godine, prvo u dnevnom listu "Vesti", zatim u listu "Blic" i nedeljniku "NIN". Od 1999. godine je povremeni saradnik novinske agencije "Reuters", a od 2005. godine stalni saradnik gde i danas radi. Pokrivao je konflikte u Afganistanu, Izraelu, Ukrajini, kao i bombardovanje Srbije 1999. godine. Dobitnik je više internacionalnih i domaćih priznanja u oblasti fotografije.



Izložba traje do 14.05.2015.



Ustanova kulture gradske opštine Stari grad


 



Datum objavljivanja: 03.06.2015.