Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Marina Marković: The Arrangement

Obeležavanje 4. godišnjice galerije X VITAMIN u sredu, 22. decembra 2021, Studentski trg 11 Program: 19 ̶ 21h Marina Marković, The Arrangement, performans

 



 

Kroz The Arrangement, Marina Marković istražuje potčinjenost i dominaciju u odnosu na žensko telo, fokusirajući se na spektar slobodne volje i prinude. Projekat predstavlja multimedijalno okruženje u kojem telo zauzima centralno mesto, posredujući između ličnih izbora i pritiska koje stvaraju društvo, tržište umetnosti, figure i institucije. Umetnica nas poziva da posebnu pažnju posvetimo koži koja nas fizički odvaja od drugih tela, dok istovremeno dozvoljava da se stereotipi i očekivanja projektuju na njenoj površinu. Te projekcije, u ovom slučaju, formiraju galerije i institucije koje ostavljaju svoje logoe na njenom telu u formatu tetovaže, čime se dalje istražuje dinamika odnosa umetnika i ustanova kojima pripada.









Marina Marković (Beograd, 1983.) diplomirala je 2008. na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu gde trenutno pohađa doktorske studije na katedri za Nove medije. Od 2006. godine redovno izlaže na samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Boravila je na brojnim artist-in-residence programima izmedju kojih su ISCP (The International Studio & Curatorial Program) u Njujorku i Q21 – MuseumsQuartier u Beču. Dobitnica je više značajnih nagrada poput Young Visual Artist Award odnosno Dimitrije Baśićević Mangelos za 2011. godinu i Nagrade za crtež koju dodeljuje Fondacija Vladimir Veličković za 2021. godinu. Od  2018. godine kustosira umetnički program prostora DIM hub u Beogradu. Dela joj se nalaze u brojnim privatnim i javnim kolekcijama internacionalno. MM trenutno živi i radi u Beogradu, i zastupa je galerija X VITAMIN.


Datum objavljivanja: 21.12.2021.