Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Marina Knežević, Dan treći

U utorak, 10. februara u 19 časova u Galeriji Dvorište u Pančevu otvara se samostalna izložba autorke Marine Knežević, pod naslovom "Dan treći". Radovi se mogu pogledati do 20. februara.

 


Boka Kotorska na slikama Marine Knežević, zaustavljena u vremenu i oslobođena svojih karakterističnih istorijskih slojeva, drugačija je od bilo koje Boke do sada prepoznate u vizuelnim umetnostima. Umetnica zauzima simboličnu distancu u odnosu na uznemirujuće vreme u kome živimo i posmatra Boku sa starog puta koji vodi na Njeguše. Brdo Vrmac, koje podseća „na hrbat velike praživotinje koja bi svakog časa mogla da izroni“, centralni je motiv njenih slika označenih samo brojevima, bez deskriptivnih ili „poetskih“ naslova.


Metafora Dana Trećeg u kome naše vreme još nije počelo da teče, vodi otkrivanju suštine, arhetipskim elementima kosmosa pomoću kojih se ostvaruje egzistencija svih postojećih stvari. Ekspresivne boje i monumentalne forme Marininih pejsaža mogu da pripadaju bilo kom trenutku, ali ne i bilo kom mestu. Ostvarujući jednu novu sintezu utisaka iz spoljašnjeg i unturašnjeg sveta, ona ponovo otkriva Boku kao monumentalni hram Stvaranja sazdan od Zemlje i Vode.


Ovaj fascinantan prizor suočava nas sa postojanjem koje nije definisano gubljenjem i pronalaženjem naših tragova u vremenu. A kada prođe Dan Treći i videla na svodu nebeskom pokrenu vreme, dane i godine, Marinina Boka se pretvara u ogroman prostor koji stoji na početku pred svakim od nas. Jer, stara izreka kaže: "Ne prolazi vreme, to prolazimo mi".

Draginja Maskareli




Marina Knežević, Sarajevo1969. Apsolvirala na ALU Sarajevo 1991, potom diplomirala na FLU Cetinje 1995. odsjek Grafika. I Nagrada studenata i postdiplomaca FLU Cetinje 1995. Pored slikarstva bavi se grafikom, skulpturom, restauracijom likovnih djela, ilustracijom knjiga, karikaturom... Samostalne izložbe: Galerija SULUJ, Beograd 2008. Kolektivne izložbe grafika i crteža : Bar, Beograd, Budimpešta, Podgorica, Tivat, Budva, Kotor, Gornji Milanovac, Leskovac.  Živi i radi u Kotoru, Crna Gora  Email marika@cg.yu


 


Datum objavljivanja: 03.02.2009.