Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Marije Jevtić Dajić: Ritualna inkluzija - kuća od piksela

Izložba slika Marije Jevtić Dajić „Ritualna inkluzija - kuća od piksela“ biće otvorena u ponedeljak 14. avgusta u 20 časova u Malom likovnom salonu. Izložba će moći da se pogleda do 25. avgusta.


 


Prostorni nivo unutrašnjeg bića; pogled od unutra ka spolja.



Pod pojmom ritualna inkluzija definišem prelazak čoveka iz humanog u posthumno doba. Ritualnom inkluzijom preispitujem identitet društva, identitet osoba sa invaliditetom i – na kraju, svoj lični identitet.



Živimo u vreme individualizma i egzistencijalizma, kapitalizma. U takvom okruženju umetnost je postala jedan od načina da pojedinac ispuni sopstvenu egzistencijalnu prazninu.



Ritualna inkluzija kao centralna tema prikazana je kroz dva nivoa. Prvi nivo predstavlja moju telesno/umnu reakciju na suočavanje sa svetom kroz stvaralaštvo, jer fundamentalno izmenjeno okruženje čini svojevrstan događaj, konkretno u pitanju je period izolacije tokom pandemije. Drugi nivo ove serije radova je inkluzivan. 2D arhitektura perceptivnih asocijativnih objekata postavlja posmatrača u ulogu inkluzivnog bića, koje reaguje na događaj, odnosno na diskurse, pravila i zakone nametnute globalnim umrežavanjem.



Naše telo je pod uticajem piksela sa jedne strane. Novi prostori su sa druge strane.



 





Marija Jevtić Dajić



Osnovne i master studije slikarstva završila je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, a doktorske studije iz grafičkog dizajna na Prirodno-tehničkom fakultetu u LJubljani, a doktorske studije iz scenskog dizajna na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu. Radi kao scenograf na RTV. Od 2013. godine izlagala je na 35 samostalnih i preko 300 grupnih izložbi. Dobitnica je više stipendija i nagrada za umetnički i naučni rad. U svom radu bavi se pitanjima prolaznosti, onostranog, a u poslednjih godinu dana bavi se reinterpretacijom klasične umetnosti u digitalnu umetnost. Art Lamda, umetničko stvaralaštvo, nastaje 2020. godine, a 2021. godine formira atelje u gradu Valauris, na jugu Francuske.


 



Datum objavljivanja: 14.08.2023.