Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Marijana Janković: Vreme je prostor / razgovor uz izložbu

Galerija Artget, Trg republike 5/I Umetnički direktor Galerije Artget u 2020. – Aleksandar Kostić Sreda, 12. februar 2020. 18h. – Autorska foto-knjiga – Proces rada: polazište i realizacija Učestvuju: Marijana Janković i Aleksandar Kostić


 


Projekat Vreme je prostor istražuje, reciklira i transformiše porodičnu, ličnu fotografsku arhivu uspostavljajući novu kartografiju sećanja u kojoj se pređašnje i sadašnje susreću, upoređuju, sukobljavaju i preklapaju. Osim fotografija, izložbu čine i dve knjige: jedna kao autorska interpretacija stvarnosti/prošlosti predstavljene u pronađenom porodičnom foto-albumu, i druga kao instalacija/kutija se fokusira na vremenski raznorodne a potom spojene ličnosti . Knjige su dva pola celine postavke, a između njih je serija autoportreta kojima se rekonstruiše mizanscen mitskog mesta, stare porodične kuće opstale u vremenu.



Autorska foto-knjiga Marijane Janković je polazište pa i ishodište ovog projekta i stoga tema razgovora o celokupnom procesu nastanka i knjige i izložbe.



Marijana Janković (1994, Ivanjica)  je završila osnovne i master studije fotografije na FPU u Beogradu, učestvovala i bila nagrađena na više domaćih i međunarodnih grupnih izložbi. Ovo je njena druga samostala izložba.



http://marijanajankovic.com


 



 


Datum objavljivanja: 11.02.2020.