Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Marija Zdravković: Кrećem se bez promene mesta

Samostalna izložba slika Marije Zdravković, pod nazivom, „Кrećem se bez promene mesta“ Otvaranje je u petak, 22. mart 2019. u 19 časova Izložba traje do 8. aprila u Prodajnoj galeriji Beograd.

Krećem se bez promene mesta,100cm x 110cm,



 


"Na posmatrača slikarstvo Marije Zdravković snažno utiče, ne ostavlja ga ravnodušnim. Ono u sebi sadrži efekat iznenađenja, koje inicira saglasje, misao, mir i sklad. Ovi elementi čine suštinu ljudske prirode i našu veliku potrebu za njima. Činjenica da otuđenost od prirode, lepote, dobrote, postaje još očiglednija kada nas tako sveprisutan i prepoznatnjiv motiv, kao što je cvet i njegova simbolika iznenadi. " (odlomak teksta Slavica Obradinović, istoričar umetnosti)



Marija Zdravković rođena (1980) u Beogradu. Diplomirala na Fakultetu Likovnih Umetnosti U Beogradu, odsek slikarstvo (2010) u klasi profsora Slobodana Roksandića. Član Udruženja Likovnih Umetnika Srbije.  Trenutno na doktorskim umetničkim studijama slikarstva Fakulteta Likovnih Umetnosti u Beogradu. (2018) Samostalno izlagala u Galeriji ULUS u Beogradu, izložba slika i crteža ,,Cvet kao misao“ (2017) Samostalno izlagala u Galeriju Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka u Beogradu, Galeriji Beogradske Tvrđave, Velikoj Galeriji Likovnog Salona u Кulturnom centru Novi Sadi i Galeriji Zavičajnog muzeja u Rumi. (2016) Boravila na rezidencionalnom programu GloArt održanom u mestu Lanaken, Belgija zajedno sa drugim umetnicima iz regiona. (2012 - 2018) Кao saradnik i asistent učestvovala na performansima The Lost Humanity i Les Tenebre koji su izvedeni u Norveškoj u saradnji sa Norveškom umetnicom Liv Кristin Holmberg. (2014) Boravila u Iranu u saradnji sa Norveškim urednikom Truls Lie i kao saradnik učestvovala na Međunarodnom Festivalu Dokumentarnog filma Cinema Vérité u Teheranu. (2014) Asistent i saradnik u realizaciji dokumentarnog filma  Significance of freedom. Živi i radi u Beogradu.


 



Datum objavljivanja: 19.03.2019.