Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Marija Zdravković: Divljina

Samostalnu izložbu slika Marije Zdravković "Divljina" svečano će u sredu, 23. avgusta u 19 sati u Galeriji Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka (Rige od Fere 4, Beograd) otvoriti mr Dragana Martinović, teoretičarka umetnosti i medija i istraživač Zavoda.

 


"Volim da odlazim u prirodu i obavezno fotografišem. Vraćajući se u svoj atelje, koristeći fotografije i osećaj koji sam imala, pokušavam da rekonstruišem ono što sam videla i doživela. Moje istraživanje započinje u neposrednom kontaktu sa platnom gde pojam Vreme postaje uzročnik svega onoga što nas okružuje. U toku nastanka slika javlja se pojam međuvremena, a to je vreme kada se prisećam i mislim na motive i mesta gde su fotografije nastale. Pokušavam da rekontruišem osećaj koji sam imala i kreativni proces postaje cikličan, mogu da komuniciram sa onim što je realno u meni i onim što je u  međuvremenu postalo imaginarno. Međuvreme ili međuprostor onoga što posmatram i onoga što osećam, što je izabrano i što je realizovano. Međuprostor može biti misaon, a može biti prožet emocijama i ističe se kao dominanta u mom daljem radu", objašnjava Marija Zdravković.

 

Marija Zdravković je diplomirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Slobodana Roksandića i asistenta Biljane Đurđević. Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije od 2010 godine. Izlagala na više samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu, učestvovala na brojnim grupnim izložbama. Kao saradnik i asistent učestvovala je u performansima  „The Lost Humanity“ i „Les Tenebre“, koji su izvedeni u Norveškoj tokom 2012. i 2014. godine, u saradnji sa Norveškom umetnicom Liv Kristin Holmberg. Boravila je u Iranu, gde je sarađivala sa norveškim urednikom Truls Lie 2014. godine. Kao saradnik je učestvovala na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Teheranu „Cinema Vérité“, radeći kao asistent u stvaranju filma „Significance of freedom“. Zajedno sa drugim umetnicima iz regiona, 2016. godine je učestvovala u rezidencionalnom programu GLOArt odžanom u mestu Lanaken, Belgija.



Izložba Marije Zdravković u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka se može pogledati do 20. septembra.



Radno vreme Galerije: radnim danima od 10 do 16 časova


 


 


Datum objavljivanja: 22.08.2017.