Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Marija Vukotić & Marija Janićijević: Mesta preseka

Izložba slika dveju autorki mlađe generacije, Marije Vukotić i Marije Janićijević, koja nosi zajednički naziv «Mesta preseka», biće otvorena u Galeriji `73 (Požeška 83 a), u četvrtak 11. avgusta sa početkom u 19. časova.

 



 


Marija Janićijević se nas vojim slikama bavi pejzažima, prirodom, odnosima čoveka i prirode, preispitujući pri tom i sopstveni odnos sa prostorom prirode. NJena motivska doslednost rukopisa sprovedena je upravo u negovanju tema pejzaža i predstava prirode,  na sažet i istovremeno izrazit način. Marija Vukotić pažljivo gradi ritmove boja na svojim slikama, gradeći skladne površine na kojima predstavlja prizore brana, vode i nagomilanih kesa, užadi, korenja i lišajeva, prezentujući posmatraču dramatične prizore i snagu pokreta vode. Sa druge strane,

Vukotićeva na svojim crtežima, koji su u osnovi figurativni, rađeni olovkom na papiru, bavi se animalnim predstavama, na sažet i istovremeno izrazit način, uvodeći nas u bajku zvanu «život» .



Marija Janićijević, rođena je u Kragujevcu 1998. godine, gde je zvršila Filološko-Umetnički fakultet u klasi dr um. vanrednog profesora Jelene Šalinić Terzić na studijskoj grupi Zidno slikarstvo. Diplomirala je 2020. godine kao nosilac priznanja za najboljeg studenta na Odseku za primenjenu i likovnu umetnost u akademskoj 2019/2020. godini. Potom je završila master studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi dr um. redovnog profesora Radomira Kneževića, na studijskom programu Slikarstvo. Godine 2021. je primljena u članstvo ULUS-a.

Marija Vukotić (1997, Beograd) završila je srednju Školu za dizajn 2016. godine i iste upisala Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu na odseku za slikarstvo, u klasi redovnog profesora dr. Milivoja Pavlovića. Na osnovnim akademskim studijama diplomirala je 2020. godine, u klasi profesora dr. Radomira Kneževića. Tekuće godine 2021. završava master akademske studije na Fakultetu likovnih umetnosti, pod mentorstvom profesora dr. Radomira Kneževića, na studijskom programu za slikarstvo. Od 2012. aktivan je učesnik na brojnim grupnim izložbama i projektima.


 



Datum objavljivanja: 10.08.2022.